Δικαίωση ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, της σιδηροδρομικής τραγωδίας που σημειώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023 και πάγωσε το πανελλήνιο.
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών τις καταθέσεις και τις εξετάσεις μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή για τα αίτια του δυστυχήματος.

Οργή έχει προκαλέσει η κατάθεση του Κώστα Αχ. Καραμανλή, πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος ανέφερε στην εξεταστική επιτροπή πως έχει συνομιλήσει με συγγενείς των θυμάτων των οποίων «ο πόνος τους είναι βουβός», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως στη δική του περίπτωση «βάσει του άρθρου 86 δεν τίθεται θέμα άρσης ασυλίας».

«Ο πόνος μας δεν είναι βουβός», θα πει στο MEGA και στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» η Σμαρώ Οικού, αδερφή του 28χρονου μηχανοδηγού Δημήτρη Οικού, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και ταξίδευε με την επιβατική αμαξοστοιχία ως επιβάτης.

«Είμαστε σε επαφή γύρω στις 38 οικογένειες. Δεν υπάρχει βουβός πόνος σε κανέναν. Ίσα ίσα έχουμε φωνή και βγαίνουμε μπροστά. Δεν ξέρω καν ποιος είχε την υπομονή να συναντηθεί μαζί του (σ.σ.: με τον Κ. Καραμανλή). Δεν έχω ακούσει από κανένα συγγενή ότι έχει μιλήσει μαζί του».

«Είναι προκλητικός ο κος Καραμανλής. Δεν έχει ήθος και ευθιξία να πει τα πράγματα όπως έχουν. Ψευδορκεί. Δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει στην εξεταστική επιτροπή ότι δεν γνώριζε τίποτα. Γνώριζε, είχαν κατατεθεί εξώδικα που αποδεικνύουν ότι γνώριζε. Αν δεν γνώριζε, πάλι ανίκανος θα ήταν. Δεν γίνεται να είσαι υπουργός και να μην γνωρίζεις», συμπλήρωσε η κα Οικού.

Η ίδια χαρακτήρισε αισχρή την τοποθέτησή του στην εξεταστική επιτροπή, τονίζοντας πως το ύφος του ήταν «υπεροπτικό, αλαζονικό και είχε τη σιγουριά του νικητή».

«Το επόμενο είναι να μας ζητήσουν και τα ρέστα επειδή παίρναμε ένα μέσο σταθερής τροχιάς καθημερινά. Το ύφος που έχε στην εξεταστική είναι εκείνου που είναι σίγουρος ότι δεν θα δικαστεί για αυτό που πρέπει».

«Λείπουν βασικοί μάρτυρες»

Στη συνέχεια ανέφερε πως από την εξεταστική επιτροπή λείπουν βασικοί μάρτυρες, όπως ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενηδούνιας.

«Μιλάμε για μία εξεταστική επιτροπή φοβερά ελεγχόμενη. Λείπουν βασικοί μάρτυρες, λείπει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, που είχε ηγηθεί όλης της διαδικασίας και έχει καταθέσει τα εξώδικα. Δεν θα ακούσουμε ποτέ την πλευρά των μηχανοδηγών, των εργαζόμενων».

«Η απόλυτη συγκάλυψη του εγκλήματος»

Όσο για τον πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος δεν κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του ως κατηγορούμενος στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, δήλωσε:

«Είναι δειλός. Έκανε χρήση ενός δικαιώματος που είχε. Ξέρει ότι υπάρχουν στοιχεία που στην ουσία τον στοχοποιούν και ένα από αυτά είναι το μπάζωμα του χώρου. Είναι η απόλυτη συγκάλυψη σε όλο το έγκλημα», δήλωσε η Σμαρώ Οικού.

Ένα χρόνο μετά…

Σε 10 ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία των Τεμπών και οι πληγές δεν θα κλείσουν για τους συγγενείς των 57 αδικοχαμένων ψυχών. Ένα χρόνο μετά οι συγγενείς τους παλεύουν για τη δικαίωση των δικών τους ανθρώπων, δίνοντας μία σκληρή μάχη.

«Είμαστε τρομερά απογοητευμένοι», θα πει η αδερφή του 28χρονου μηχανοδηγού στο MEGA. «Βιώνουμε για άλλη μία φορά στο πετσί μας ότι δικαίωση σε αυτή τη χώρα δεν θα βρούμε. Υπάρχουν οι νόμοι, αλλά ο τρόπος που γίνεται η χρήση τους δεν οδηγεί σε αποτέλεσμα δικαίωσης για εμάς».

megatv.com