Εννιά μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών η ανάκριση παραμένει ανοιχτή και διενεργούνται συνεχώς έρευνες και αναλύσεις για τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν στο αδιανόητο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα έρευνα στα βαγόνια με εντολή του Εφέτη Ανακριτή και με τη συνδρομή εκπαιδευμένων σκύλων στο σημείο έξω από τη Λάρισα όπου φυλάσσονται τα καμένα βαγόνια. Ήδη – και μήνες μετά την τραγωδία – έχουν εντοπιστεί ανθρώπινα μέλη που ανήκουν σε υπήκοο Μπαγκλαντές.

«Η έρευνα αυτή που γίνεται επιτέλους με τόσους μήνες καθυστέρηση, έχει στόχο να εξαντλήσει τις πιθανότητες ανεύρεσης ανθρωπίνων υπολειμμάτων και βιολογικού υλικού από τα συντρίμμια των βαγονιών.

Αυτή η έρευνα θα έπρεπε να είχε γίνει στο σημείο της σύγκρουσης και πριν ακόμα μετακινηθούν τα βαγόνια, όμως φαίνεται ότι η έλλειψη εξειδικευμένης γνώσης και σχετικής εμπειρίας από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας που ανέλαβε την αρχική διαχείριση του περιστατικού ήταν αυτή που οδήγησε στην σημαντική αυτή παράλειψη.

Εάν ήταν αεροπορικό ατύχημα, θα είχε από την πρώτη στιγμή αναλάβει τη διαχείριση και τη διερεύνηση η ΕΔΑΑΠ, η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων και είναι βέβαιο θα είχαν γίνει όλα με τον σωστό τρόπο.

Δυστυχώς. όμως, η αντίστοιχη επιτροπή για τα σιδηροδρομικά ατυχήματα δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, οπότε δεν υπήρχε εξειδικευμένη γνώση σε πρωτόκολλα και διαδικασίες διερεύνησης.

Μετά την αρχική έρευνα της Πυροσβεστικής με τον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά των σορών στο νεκροτομείο της Λάρισας, δεν έγινε δεύτερη, εμπεριστατωμένη έρευνα από ειδικούς επιστήμονες ανθρωπολόγους και ιατροδικαστές, ούτε και κόπηκαν οι λαμαρίνες των τσαλακωμένων βαγονιών ώστε να ερευνηθούν κάποια σημεία στο εσωτερικό τους για οποιοδήποτε μικρό ίχνος θα μπορούσε να βρίσκεται εκεί.

Θεωρήθηκε ότι “η έρευνα τελείωσε, έχουν βρεθεί όλα τα θύματα” και υπήρξε βιασύνη ως προς την τακτοποίηση του χώρου και τη μεταφορά των συντριμμιών σε άλλο χώρο φύλαξης.

Ευτυχώς, έστω και με τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση, η έρευνα θα γίνει με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο, αφού επιστρατεύονται πλέον και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ανίχνευσης ανθρώπινων υπολειμμάτων ώστε να ερευνηθούν και όλα τα χώματα ανακατεμένα με κομμάτια των συντριμμιών όπως έχουν μεταφερθεί και αποτεθεί στο σημείο», εξηγεί στο newpost ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων Κώστας Λακαφώσης.

«Γιατί μπαζώθηκε το σημείο της τραγωδίας τρεις ημέρες μετά;»

Οι οικογένειες των θυμάτων με υπόμνημά τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου – το οποίο διαβιβάστηκε και στον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας που διενεργεί την ανάκριση – τον περασμένο Αύγουστο ζητούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.Ένα από αυτά είναι ποιος έδωσε την εντολή για να μπαζωθεί ο χώρος της τραγωδίας,τρεις ημέρες μετά την τραγωδία, και να χαθούν έτσι σημαντικά στοιχεία για την έρευνα.

«Θα πρέπει να δηλώσουμε την αγανάκτησή μας για τις ανεξήγητες καθυστερήσεις και την πρόδηλη συγκάλυψη και καταστροφή στοιχείων, ιδίως σε ότι αφορά τους παράγοντες που οδήγησαν σε έκρηξη πυρός και προκάλεσαν το θάνατο των μισών περίπου θυμάτων , αλλά και χημικά εγκαύματα σε άλλους που επέζησαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υποχρεωθήκαμε στην αποστολή εξωδίκου στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό με καίρια ερωτήματα για την απροκάλυπτη και απολύτως παράνομη παρέμβαση της Περιφέρειας στον χώρο του εγκλήματος ,τρεις ημέρες μετά το συμβάν και ενώ αφενός δεν είχαν ξεκινήσει οι έρευνες αφετέρου ουδέποτε ζητήθηκε η άδεια των Δικαστικών Αρχών.

Δεν είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να δοθούν πλήρη στοιχεία από τον δράστη του παραπάνω ανοσιουργήματος για τον τρόπο που έδρασε, τους συνεργούς του, τους ηθικούς αυτουργούς κλπ ώστε να διακριβωθεί η ταυτότητα εκείνων που επιδίωξαν την αλλοίωση των στοιχείων, γεγονός που θα καταδείκνυε και την προφανή ενοχή τους για τις ερευνώμενες από εσάς εγκληματικές πράξεις ;», επισημαίνουν στο υπόμνημά τους οι συγγενείς που τονίζουν ότι αυτό που επιθυμούν είναι η ανάδειξη της αλήθειας και η τιμωρία κάθε υπαίτιου.

Για τις οικογένειες των θυμάτων, ο χρόνος σταμάτησε στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στις 11 και 20 το βράδυ, όταν τα δύο τρένα συγκρούστηκαν. Εκεί όπου χάθηκαν για πάντα οι άνθρωποί τους…

newpost.gr (Tασούλα Παπανικολάου)