Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και η Ορχήστρα Λαϊκής Μουσικής θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στις 20:30, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου, ένα μεγάλο αφιέρωμα που εστιάζει στο λαϊκό τραγούδι του τραγουδοποιού Μάνου Λοΐζου.

Μέσα στη σύντομη ζωή του, ο Λοΐζος πρόλαβε να αφήσει ένα μεγάλο σε όγκο, αλλά και σε ποικιλία έργο. Συνεργαζόμενος με στιχουργούς όπως, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μανώλης Ρασούλης και ο Πυθαγόρας, ανθρώπους με τους οποίους συνδέθηκε με δυνατούς δεσμούς φιλίας, καθόρισε το μουσικό τοπίο της εποχής του.

Προερχόμενος από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και από ένα αστικό περιβάλλον, με ευρεία καλλιέργεια και μουσική παιδεία από την παιδική του κιόλας ηλικία και, κυρίως, διαθέτοντας μεγάλη ευαισθησία για όσα συμβαίνουν γύρω του, έδωσε καλλιτεχνικούς καρπούς σε είδη μουσικά που εκείνη την εποχή θεωρούνταν αντίθετα μεταξύ τους.

“Σαν καλλιτέχνης είμαι ένας δέκτης ευαίσθητος γεγονότων και καταστάσεων που ζούμε καθημερινά όλοι μας.” Αυτά λέει για τον εαυτό του και δεν κάνει λάθος. Το συναντάμε στα τραγούδια του. Όλα τα τραγούδια του! Είτε μιλάνε για τον έρωτα, είτε για τον αγώνα για την επιβίωση, είτε για την κατάκτηση μιας πολυπόθητης ελευθερίας. Αντιλαμβάνεται ό,τι συμβαίνει κάθε στιγμή κι αυτό το δίνει με τρόπο απλό, μεστό, χωρίς υπερβολές, αλλά στη δόση που είναι απαραίτητη.

Με το αφιέρωμα αυτό, η Ορχήστρα Λαϊκής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας έρχεται να προσθέσει, σε μια σειρά συναυλιών αφιερωμένων σε μεγάλους Έλληνες λαϊκούς δημιουργούς, ακόμα έναν!

Από το 2013, όπου και συστάθηκε, έχει παρουσιάσει αφιερώματα στους Απόστολο Καλδάρα, Χρήστο Νικολόπουλο, Κώστα Βίρβο, Μάνο Ελευθερίου, Άκη Πάνου και τελευταία στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, έχοντας τιμηθεί κάθε φορά από το κοινό της πόλης με κατάμεστες αίθουσες.

Έχει εκπροσωπήσει πολιτιστικά τον Δήμο μας ,στις Βρυξέλλες και την Ανάπα, την αδελφή πόλη της Λάρισας στη Ρώσικη Μαύρη θάλασσα. Το καλοκαίρι του 2022 εμφανίστηκε στο διεθνές φεστιβάλ “Bande Musicali Valle d’ Itria” του Cisternino της Ιταλίας.

Την ορχήστρα στελεχώνουν οι μουσικοί: Αντωνία Βισβίκη τραγούδι, Αλέξανδρος Τσιωνάς τραγούδι, Κώστας Ταμβακάς καλλιτεχνική επιμέλεια και μπουζούκι Βαγγέλης Τσιαπλές μπουζούκι, Πέτρος Παππάς φλάουτο, Γιώργος Αγγελάκης ακορντεόν και τρομπόνι, Ρήγας Μακρόπουλος βιολί, μπαγλαμάς, Σπύρος Καβαλλιεράτος κιθάρα, Νίκος Έξαρχος πιάνο, Νάνση Χατζή κοντραμπάσο, Γιάννης Μακρυγιάννης κρουστά

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στο Ωδείο, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Η γενική είσοδος κοστίζει 10 ευρώ.