Διοικητής Επιχειρήσεων Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα διορίζεται ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» θα βρίσκεται στη Λάρισα.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της Ε.Ε., στο πλαίσιο της οποίας θα αναπτυχθούν πολεμικά πλοία υπό ευρωπαϊκή διοίκηση. Θα έχουν εντολή να προστατεύουν τα εμπορικά πλοία και να αναχαιτίζουν επιθέσεις, αλλά όχι και να συμμετέχουν σε πλήγματα εναντίον των Χούθι στην ξηρά.

Όπως έχει γράψει η «Ναυτεμπορική» η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή «Ασπίδες» αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 19 Φεβρουαρίου.

«Η ευρωπαϊκή αποστολή δεν προβλέπει επιθέσεις στο έδαφος της Υεμένης», διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών εξηγώντας:

«Η επιχείρηση Aspides έχει δύο στόχους: Πρώτον, να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η εκτόξευση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τους Χούθι στην Υεμένη.

Από την άλλη, ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμάται μια δεύτερη, πιο στρατηγική και πολιτική πτυχή, η οποία αφορά τον ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Ευρώπη σε μια περιοχή θεμελιώδους σημασίας, όπως αυτή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν.

Ένα θεμελιώδες στοιχείο όχι μόνο για την προστασία των εμπορικών θαλάσσιων διαύλων που αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για να δώσει ένα σήμα παρουσίας στη διεθνή σκηνή σε μια περιοχή πολύ κοντά στα συμφέροντα της Γηραιάς Ηπείρου».