Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αντικατάσταση της στέγης στο σχολείο της Φαλάνης, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που παρείχε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης, στους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε από γονείς και μαθητές. του εν λόγω σχολείου στο δημαρχείο της Λάρισας.

Από την πλευρά τους οι γονείς ζήτησαν διαβεβαιώσεις και εγγράφως ότι το σχολείο είναι ασφαλές, ώστε να γίνονται κανονικά τα μαθήματα, θέμα που θα διευθετηθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες, μόλις υπογραφεί η σχετική σύμβαση για την αλλαγή της στέγης με τον ανάδοχο.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ότι “τα προβλήματα με το σχολείο της Φαλάνης με τις ζημιές από τον σεισμό, παραμένουν ακόμη λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το υπουργείο. Ο δήμος Λαρισαίων έχει πάρει όλες τις αποφάσεις και διαθέτει ένα ποσό 180.000 ευρώ για την αποκατάσταση της στέγης στο σύνολο της. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και αύριο υπογράφουμε τη σύμβαση.

Με την υπογραφή της σύμβασης θα μπορέσουν να υπάρξουν επίσημες απόψεις από τους αρμόδιους φορείς, την τεχνική υπηρεσία και τον εργολάβο για την επικινδυνότητα ή μη του κτιρίου. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των παιδιών και των γονιών τους για την ασφάλεια στο συγκεκριμένο κτίριο. Αυτό θα απαντηθεί και μετά θα κληθούμε να αποφασίσουμε πότε θα διακοπεί η λειτουργία του σχολείου για να γίνουν οι εργασίες. Θα χρειαστούμε ένα χρόνο 4 εβδομάδων για την αντικατάσταση της στέγης του σχολείου”.

Ο κ. Καλογιάννης αναγνώρισε παράλληλα ότι η Φαλάνη χρειάζεται ένα νέο σχολείο. “Ο δήμος διεκδικεί πάντα χρήματα από την Πολιτεία, δεδομένου ότι μια σχολική μονάδα χρειάζεται ένα κονδύλι της τάξεως των 4 -5 εκ. ευρώ για να γίνει. Η ευθύνη για τα σχολεία μεταφέρθηκε μέσα σε μια νύχτα στην Αυτοδιοίκηση χωρίς να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα με τις σχολικές μας υποδομές και όχι μόνο με τη Φαλάνη.

Μετά τις συζητήσεις που έγιναν αποφασίστηκε ο δήμος να προχωρήσει την μελέτη για το νέο σχολείο γιατί είμαστε βέβαιοι ότι θα την ολοκληρώσουμε πολύ πιο σύντομα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου όλοι μαζί πλέον να αναζητήσουμε και να διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση που απαιτείται για να γίνει το σχολείο”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ. Ρ. Καρυώτης από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι γονείς και παιδιά του σχολείου της Φαλάνης, προχώρησαν σε μια ειρηνική διαμαρτυρία για να αναδειχθεί το πρόβλημα. “Ο κ. δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι βρέθηκαν τα κονδύλια για την επισκευή της στέγης. Εμείς θέλουμε έγγραφη διαβεβαίωση για την άρση της επικινδυνότητας της στέγης του σχολείου. Από την στιγμή που έχουμε την διαβεβαίωση μπορούμε στη συνέχεια να καθίσουμε στο τραπέζι για να συναποφασίσουμε πότε θα κλίσει το σχολείο για να γίνουν οι εργασίες. Είμαστε στο πλευρό του δημάρχου για να διεκδικήσουμε την υλοποίηση του νέου σχολείου στην Φαλάνη”.

Τέλος ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Μαθητών δήμου Λάρισας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι στην προμετωπίδα της στρατηγικής, ούτε του υπουργείου, ούτε των δημοτικών αρχών, λύσεις που αφορούν στην οικοδόμηση νέων σχολείων σε ένα γερασμένο κτιριακό δυναμικό που έχει η πόλη. Αν ήταν το σχολείο της Φαλάνης εδώ και δύο χρόνια θα είχε δρομολογηθεί. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μόνο μέσω του δρόμου της διεκδίκησης θα προκύψουν λύσεις”.

ertnews.gr