Ανάδοχοι

Επειδή ο νέος περιφερειάρχης δηλώνει υπέρμαχος της χρηστής διαχείρισης και της διαφάνειας, κάτι για το οποίο δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε, θα παρακαλούσαμε τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας να εναρμονιστούν επικοινωνιακά προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε κάθε δημοπρασία έργου, στο δελτίο Τύπου το οποίο αποστέλλεται στα Μέσα Ενημέρωσης να περιλαμβάνονται βασικά στοιχεία του διαγωνισμού. Δηλαδή το όνομα της εταιρείας που κατέστη ανάδοχος, η έκπτωση που έδωσε, καθώς και οι επιλαχόντες της δημοπρασίας.
Απλό και αυτονόητο θα πείτε, μόνο που δεν είναι. Επί Αγοραστού το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας μας χόρταινε με φωτογραφίες αξιωματούχων και δηλώσεις του Περιφερειάρχη αλλά ποτέ δεν μας έλεγε το όνομα του εργολάβου.
Και επειδή μιλάμε για δημόσιο χρήμα επιβάλλεται η κοινή γνώμη να μαθαίνει ποιος παίρνει τα έργα.-

# Μας έμεινε η απορία: To KKE συνάντησε την εκκλησία ενάντια στο γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών ή η εκκλησία το ΚΚΕ; Η σύμπτωση των δυο ιερατείων προκαλεί ρίγη συγκίνησης ακόμα και στον Βελό…

Λεφτόδενδρο τέλος

Με βαριά καρδιά το αθηναϊκό κράτος πήρε το ψαλίδι και έκοψε κονδύλια που προορίζονταν για δικά του έργα, ώστε να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Στα συρτάρια του υπουργείου Υποδομών πρόκειται να οδηγηθούν η επέκταση της λεωφόρου Κύμης, η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού προς το Ελληνικό, και άλλα έργα που δρομολογούνταν αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
Μετά τον Daniel οι χρηµατοδοτικές ανάγκες στα μέρη μας είναι τεράστιες και ο προϋπολογισμός έχει στραγγίξει. Υπάρχει και άλλη ανάγνωση που λέει ας πληρώσει και μια φορά η Αθήνα για την επαρχία, συνήθως το ανάποδο συμβαίνει…

Πακτωλός

Πολλά τα εκατομμύρια που άφησε και φέτος ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα. Η εστίαση μέσα σε σαράντα μέρες έβγαλε τα λεφτά ενός εξαμήνου. Χαρακτηριστικό της κοσμοσυρροής είναι το γεγονός ότι υπήρξε ταβέρνα η οποία σε ένα Σάββατο είχε 1.200 κουβέρ. Στο ίδιο μαγαζί καταναλώθηκαν σε ένα μήνα χίλια κιλά φέτας…


Γάλα

Φωνάζουν οι Κρητικοί κτηνοτρόφοι ότι οι τυροκόμοι από την στεργιανή Ελλάδα τους παίρνουν το γάλα φθηνά. Το ισχυρίζεται μάλιστα και ο Κρητικός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, για λόγους προφανείς.
Ένας από τους εδώ γαλατάδες παρενέβη στη στήλη αποκαθιστώντας τα πράγματα:
«Πριν κατέβουν οι τυροκόμοι από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη για να συγκεντρώσουν γάλα, η τιμή του στο νησί ήταν περίπου η μισή από εκείνη στην υπόλοιπη χώρα. Μετά το ενδιαφέρον που επέδειξαν Θεσσαλία και Μακεδονία, το γάλα στην Κρήτη κινείται πλέον μόλις 30 λεπτά χαμηλότερα, καλύπτοντας με τη διαφορά το αυξημένο κόστος που έχει η συγκέντρωση και η μεταφορά του με καράβι. Σημειώνουμε το αυτονόητο που όμως πριν δεν υπήρχε: η πληρωμή των παραγωγών στην Κρήτη γίνεται κάθε μήνα και με μετρητά. Και έρχεται ο κύριος Αυγενάκης, Κρητικός ων, και διαμαρτύρεται για το 1,20€ που παίρνουν οι παραγωγοί στο νησί. Εκεί τους λένε κουζουλούς, εμείς εδώ τους λέμε αχάριστους…».


Τέμπη

Επιβεβαιώθηκε από την έρευνα των δικαστών της Λάρισας και το Γενικό Χημείο του κράτους, ότι στα συντρίμμια του τρένου αλλά και στο χώμα τριγύρω υπήρχε ξυλόλιο. Η λήψη του δεύτερου δείγματος από τον τόπο του τρομερού δυστυχήματος άργησε χαρακτηριστικά, παρότι ζητήθηκε εγκαίρως. Ευτυχώς όμως δεν εξατμίστηκε όλο…
Το ξυλόλιο είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται στη νοθεία των καυσίμων. Πως λοιπόν βρέθηκε στο σημείο; Έλα ντε …


Καύσιμα

Ιδανική πηγή παράνομου πλουτισμού το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, που μαζί με τα νοθευμένα ποτά και τα λαθραία τσιγάρα τρέφει το οργανωμένο έγκλημα και τους φονιάδες που αλληλοεξοντώνονται στους δρόμους της Αθήνας.
Το κράτος ωστόσο φέρει ακέραιη την ευθύνη για το γεγονός ότι γύρω από τα καύσιμα έχει μαζευτεί ένα σύννεφο απατεώνων όπως συμβαίνει με τις ακαθαρσίες και τις μύγες.
Ακούγεται απίστευτο αλλά από το 2009 που θεσμοθετήθηκε η εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών, δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία ώστε να ελέγχονται τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ακόμα και στη γειτονική Βουλγαρία, χώρα με μεγάλη παραβατικότητα στα καύσιμα, το έχουν και δουλεύει. Εκεί υπήρξε πολιτική βούληση αφού, σε διάστημα ενός χρόνου, πιάστηκαν 300 πρατήρια για παραβατικές συμπεριφορές, τα οποία και έκλεισαν.
Και στην Τουρκία υπήρχαν προβλήματα με τα λαθραία καύσιμα, κυρίως στα σύνορα με Συρία και Ιράκ. Η κεντρική κυβέρνηση ανέθεσε σε ιδιώτη την εγκατάσταση και παρακολούθηση του συστήματος και τα κόλπα περιορίστηκαν.
Δυστυχώς εδώ το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να πατήσει πόδι …

5η ΥΠΕ

Άρχισε η μάχη για την ηγεσία 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας Στερεάς. Φαβορί θεωρείται ο νυν διοικητής Φώτης Σερέτης, ενώ στους ενδιαφερόμενος συγκαταλέγεται και Γρηγόρης Βλαχάκης πρόεδρος του Νομαρχιακού νοσοκομείου Λάρισας.
Η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων θα διαρκέσει μήνες…

@ Νέα hot ζευγάρια στον ιατρικοπολιτικό χώρο της Λάρισας…
Υπάρχουν όμως και κρυφοί έρωτες. Όπως εκείνος του κοινοβουλευτικού με την ωραία αξιωματούχο από το νησί του Αιγαίου.
Ο χειμώνας θέλει δυο…

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa