Του Κώστα Τόλη

Όταν ο Μαμάκος ανακοίνωνε την κάθοδό του στις δημοτικές εκλογές, το πρώτο που είχε να αντιπαλέψει ήταν η δυσπιστία των κατεστημένων δεξιών κύκλων της πόλης και των πολιτικών γραφείων που αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη την είσοδό του στην κούρσα για την ανακατάληψη του Δήμου από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Καλογιάννης έμοιαζε την περίοδο εκείνη ακλόνητος. Οι δικοί του στο δημαρχείο παρακολουθούσαν τις διεργασίες, στην “απέναντι” παράταξη, με την άνεση του φαβορί, απορροφημένοι στη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Ο δικηγόρος από την Γιάννουλη, δεν σταμάτησε να δουλεύει αθόρυβα. Βολιδοσκόπησε νέους ανθρώπους για το ψηφοδέλτιο, φροντίζοντας την ίδια στιγμή να συνθηκολογήσει με τους παλιούς ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη "νομιμοποίηση" στο χώρο. Ο συνδυασμός που έχτισε αποδείχτηκε αξιόμαχος, το έδειξε η κάλπη.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού η «συμπαράταξη Λαρισαίων» δεν φαινόταν να ανησυχεί. Οι άνθρωποί της πίστευαν ότι το κατώφλι του 43% είναι στα μέτρα τους, οπότε εύκολα ή δύσκολα θα επικρατούσουν. Υπό άλλη ανάγνωση απλώς συνέχιζαν να υποτιμούν τον αντίπαλο.
Ώσπου ήρθε ο Σεπτέμβριος. Οι πρώτες Φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις της ΝΔ για τη Θεσσαλία έδειξαν ότι η Λάρισα μπορεί να κερδηθεί και πάτησαν γκάζι κάνοντας την στήριξη πράξη. Το φαινόμενο Daniel ανέλαβε τα υπόλοιπα.
Οι πλημμύρες ανέδειξαν τις ανεπάρκειες στον μηχανισμό του Δήμου που είχε σαστίσει από την πρωτόγνωρη νεροποντή και όσα προκάλεσε στην πόλη. Στις πλημμυρισμένες περιοχές επικράτησε οργή, η δημοτική αρχή βρέθηκε απολογούμενη, φάνηκε κουρασμένη και απαράσκευη, όλα τα αρνητικά της βγήκαν στην επιφάνεια.
Η πλευρά Μαμάκου έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Με στοχευμένη επικοινωνία αντιπαρέθεσε φρεσκάδα, υποσχόμενη το καινούργιο. Έναν μήνα πριν τις εκλογές η παράσταση νίκης άλλαξε χέρια, πέρασε «στη Λάρισα που μας αξίζει», το παιχνίδι για τον Απόστολο Καλογιάννη είχε χαθεί.
Από τα συμπεράσματα της ψηφοφορίας σε ένα αξίζει να σταθούμε: Το γεγονός ότι ο Θανάσης Μαμάκος κέρδισε σε όλα τα εκλογικά διαμερίσματα (πλην Κουτσόχερου), με τον εντυπωσιακό μέσο όρο του 51,14%, έδειξε ότι η Λάρισα επιζητούσε την ανανέωση και ψήφισε γι΄ αυτήν.
Ο Καλογιάννης, άνθρωπος πολιτισμένος, μακριά από εντάσεις και στείρες αντιπαραθέσεις, υπήρξε ένας καλός δήμαρχος. Ο Μαμάκος έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποδειχθεί καλύτερος.
Η ιστορία θα κρίνει.

Εφ. ΚΟΣΜΟΣ (kosmoslarissa.gr)