Ένας υπέροχος κινηματογραφικός χειμώνας περιμένει τους Λαρισαίους σινεφίλ και φέτος. Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 ξεκινούν οι χειμερινές προβολές της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 7 το απόγευμα και στις 9:30 το βράδυ θα απολαμβάνουμε ταινίες από όλον τον κόσμο, βραβευμένες, παλιές και καινούριες, όλων των ειδών (κωμωδίες, δραματικές, θρίλερ, κοινωνικές, ιστορικές κοκ) με κοινό παρονομαστή την ποιότητα.

Να θυμίσουμε ότι οι προβολές πραγματοποιούνται με ψηφιακή μηχανή και η είσοδος κοστίζει 4 ευρώ.

Επιμένουμε και φέτος κινηματογραφικά, γιατί η γοητεία της κλειστής αίθουσας είναι αναντικατάστατη και τα καλύτερα ταξίδια γίνονται με το πανί της μεγάλης οθόνης!

Το πρόγραμμα

(23-24/10/23) Η Απόδραση του ’77 του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ

Ο σκηνοθέτης του «Μικρού Νησιού» επιστρέφει μ’ ένα αγωνιώδες, κλειστοφοβικό και βίαιο πολιτικό θρίλερ, βασισμένο στην αληθινή απόδραση από τις φυλακές της Βαρκελώνης – δύο χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Φράνκο. Τόσο έντονο που μένει χαραγμένο στο νου για ώρες αφού έχει τελειώσει.

Ισπανία 2022/ Πολιτικό θρίλερ/ Διάρκεια: 125 ‘/ σκηνοθεσία Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ, με τους Μιγκέλ Χεράν, Αλμάρ Βέγκα, Χαβιέ Γκουτιέρες, Χεσούς Καρόσα

5 βραβεία Γκόγια

 (30-31/10/23) Εύκολος Στόχος του Ζαν-Πολ Σαλομέ

Η αληθινή ιστορία της επικεφαλής συνδικαλιστικής εκπροσώπου μιας γαλλικής πολυεθνικής πυρηνικής ενέργειας που γίνεται πληροφοριοδότης, καταγγέλλοντας με κίνδυνο της ζωής της άκρως απόρρητες συμφωνίες που συγκλόνισαν τον κόσμο.

Μόνη εναντίον όλων, πολεμά με νύχια και με δόντια για να φέρει στο φως το σκάνδαλο και να υπερασπιστεί περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας. Η ζωή της ανατρέπεται όταν δέχεται βίαιη επίθεση στο σπίτι της, ενώ νέα στοιχεία δημιουργούν αμφιβολίες στο μυαλό των ανακριτών. Από θύμα, γίνεται ύποπτη.

Γαλλία – Γερμανία, 2023/ Δραματικό θρίλερ/ Διάρκεια:122΄/ σκηνοθεσία Ζαν-Πολ Σαλομέ, με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Γκρέγκορι Καντεμπουά, Αντρέα Μπεσκόν, Ιβάν Ατάλ, Μπενουυά Μιζιμέλ, Μαρίνα Φόις

Βραβείο Κοινού στο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ της Ελλάδας.

(6-7/11/23) 2046 του  Γουόνγκ Καρ Γουάι

Ένας συγγραφέας γράφει ένα βιβλίο για το 2046, εκεί όπου ταξιδεύουν με ένα μυστηριώδες τρένο όσοι θέλουν να βρουν τις χαμένες τους αναμνήσεις. Κι όσο βυθίζεται στη συγγραφή του, τα όρια μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, της δικής του ζωής και της μυθοπλασίας, των ονείρων και της μνήμης, γίνονται πιο θολά και δυσδιάκριτα.

Κίνα 2004/ Δραματική/ Διάρκεια 129΄/σε σκηνοθεσία Γουόνγκ Καρ Γουάι με τους Τόνι Λιούνγκ Τσίου ΓουάιΖανγκ ΖιγίΓκονγκ Λι, Φέι Γουόνγκ και Τακούγια Κιμούρα

(13-14/11/23) Το Μπλε Καφτάνι της Μαριάμ Τουζανί

Η τέχνη της ραπτικής έχει μυστικά. Σχεδόν όσα κι ο ράφτης της. Μία ταινία που κόβει αρχικά πάνω σε προβλέψιμο πατρόν, αλλά σε αιφνιδιάζει και σε αποζημιώνει με την ποιότητα των μεταξένιων της υλικών και την τρυφερότητα με την οποία τα χειρίζεται.

Ο Χαλίμ και η Μίνα έχουν ένα παραδοσιακό ραφείο σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές του Μαρόκου. Για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις εντολές των απαιτητικών πελατών, προσλαμβάνουν τον Γιούσεφ.

Ο ταλαντούχος μαθητευόμενος δείχνει τη μέγιστη αφοσίωση στην εκμάθηση της τέχνης του κεντήματος και της ραπτικής από τον Χαλίμ και πολύ σύντομα τρυπώνει καταλυτικά ανάμεσά τους

Βραβείο FIPRESCI, Κάννες 2022.

Βραβείο Κοινού, Νύχτες Πρεμιέρας 2022.

Επίσημη πρόταση του Μαρόκου για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

Μαρόκο, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία 2022/ Δραματική/ Διάρκεια:122΄/  σκηνοθεσία: Μαριάμ Τουζανί, με τους Σαλέχ Μπακρί, Λούμπνα Αζαμπάλ, Αγιούμπ Μισιούι

(20-21/11/23) Το Ήσυχο Κορίτσι του Κόλουμ Μπερέιντ

Υποψήφια για Όσκαρ, τρυφερή μεταφορά αναγνωρισμένου διηγήματος για ένα κορίτσι που ανακαλύπτει ένα μυστικό που θα της αλλάξει τη ζωή. Εντυπωσιακό ντεμπούτο από την Ιρλανδία, που αποφεύγει τις συμβάσεις ταινίας ενηλικίωσης, και συγχρονίζει αυθόρμητα την καρδιά της ιστορίας με τους παλμούς του θεατή.

Λόγω της εγκυμοσύνης της μητέρας μιας φτωχής, πολυμελούς οικογένειας, η μικρή κόρη Κάιτ, ένα πραγματικά ήσυχο κορίτσι, θα περάσει το καλοκαίρι με μακρινούς συγγενείς. Χάρη στη φροντίδα τους, θα βρει σιγά σιγά τη φωνή της στο ειδυλλιακό σκηνικό της ιρλανδικής υπαίθρου. Ενώ όμως μεταξύ των μελών της νέας της οικογένειας υποτίθεται πως δεν υπάρχουν μυστικά, εκείνη θα ανακαλύψει ένα.

Ιρλανδία 2023/ Δραματική/Διάρκεια 94΄/ σκηνοθεσία Κόλουμ Μπερέιντ με τους Κάρι Κρόουλι, Άντριου Μπένετ, Κάθριν Κλιντς

(27-28/11/23) Πέρα από τον τοίχο του Βαχίντ Τζαλιλβάντ

Με στοιχεία ψυχολογικού και αστυνομικού θρίλερ το ιρανικό δράμα, Πέρα από τον τοίχο, προσπαθεί να ξεφύγει από το στενό πλαίσιο του κοινωνικού ρεαλισμού.

Ο Αλί, ένας απελπισμένος τυφλός, επιχειρεί να αυτοκτονήσει όταν τον διακόπτει ο θυρωρός του κτηρίου του. Τον ενημερώνει πως μια δραπέτης έχει κρυφτεί κάπου στο κτήριο. Ο Αλί ανακαλύπτει τη δραπέτη Λέιλα μέσα στο διαμέρισμα του.

Ένα φιλμ που μιλά για τον ανθρώπινο πόνο χωρίς συναισθηματισμούς.

Ιράν 2022/ Δραματική/ Διάρκεια 126΄/ σκηνοθεσία Βαχίντ Τζαλιλβάντ με τους Ναβίντ Μοχαματζαντέχ, Νταϊάνα Χαμπίπι, Σαίν Ντακ

(4-5/12) Ευλογία του Τέρενς Ντέιβις

H ταραχώδης ζωή του ποιητή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Σίγκφριντ Σασούν, που επέζησε από τη φρίκη του πολέμου και βραβεύτηκε για την ανδρεία του, αλλά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση όταν έληξε η θητεία του.

Πρόκειται για μια ακόμη σπουδαία βιογραφία από τον Τέρενς Ντέιβις (το «Ήρεμο πάθος» αφορούσε τη ζωή της Έμιλι Ντίκινσον) που μετατρέπεται σε δριμύ κατηγορώ όχι τόσο για τη φρίκη του πολέμου όσο για την πολιτική και στρατιωτική εξουσία που χρησιμοποιεί τους απλούς πολίτες ως αναλώσιμο υλικό για την εκπλήρωση των στόχων της.

Αγγλοαμερικανική/ Βιογραφία/ Διάρκεια 137΄/ σκηνοθεσία Τέρενς Ντέιβις με τους Τζέραλντιν Τζέιμς, Τζέρεμι Άιρβιν, Σάιμον Ράσελ Μπέιλ, Άντον Λέσερ, Πίτερ Καπάλντι, Μπεν Ντάνιελς, Τζούλιαν Σαντς, Τζακ Λόουντεν, Κέιτ Φίλιπς

 (11-12/12/23) Ας Ξημερώσει Ειρήνη του Εράν Κολίριν

Ένας άντρας και μια περίπλοκη πολιτικοκοινωνική κατάσταση βρίσκονται προ διαδοχικών αδιεξόδων, τα οποία περιγράφονται με χιουμοριστική ευρηματικότητα, αλλά και διδακτική ευκολία.

Ισραηλινός πολίτης παλαιστινιακής καταγωγής που ζει στην Ιερουσαλήμ, επιστρέφει στο αραβικό χωριό όπου μεγάλωσε για τον γάμο του αδελφού του. Μετά το τέλος του γάμου, το χωριό τίθεται υπό στρατιωτικό περιορισμό από την ισραηλινή κυβέρνηση, χωρίς εξήγηση.

Ισραήλ/Γαλλία 2021/ Σινεφίλ/ Διάρκεια 101’/ σκηνοθεσία Έραν Κόλιριν με τους Άλεξ Μπακρί, Σαλίμ Ντο, Τζούνα Σουλεϊμάν

(18-19/12/23) Το Γεγονός της Οντρέ Ντιγουάν

Το αυτοβιογραφικό αφήγημα της Ανί Ερνό αναφέρεται σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονταν ακόμα ως αυτόνομα σεξουαλικά υποκείμενα, αλλά σαν χρηστικά αντικείμενα προς όφελος των αντρών.

Στην επαρχιακή Γαλλία του 1963 η Αν, φοιτήτρια φιλολογίας, μένει έγκυος. Αποφασίζει να κάνει έκτρωση, κάτι το οποίο όμως είναι παράνομο και τιμωρείται με φυλάκιση.

Γαλλία 2021 | Δράμα| Διάρκεια: 100 ‘/ σκηνοθεσία Οντρέ Ντιγουάν με τους: Άννα Μαρία Βαρτολομέι, Λουάνα Μπαρζαμί, Λουίζ Ορί-Ντικερό, Λουίζ Σεβιγιότ, Κέισι Μοτέ Κλάιν, Πίο Μαρμάι, Σαντρίν Μπονέρ, Άννα Μουγκλαλίς