Επισημοποιήθηκε το βήμα εμπλοκής της Ελλάδας στις εχθροπραξίες που διεξάγονται στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς στη Λάρισα αναμένεται να λειτουργήσει το στρατηγείο της επιχείρησης “Ασπίδες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εγκρίθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, η έναρξη της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής με την ελληνική επωνυμία «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES) από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της αμυντικού χαρακτήρα ναυτικής αποστολής ασφάλειας, η αποκατάσταση και η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο.

«Με την έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδες», η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνεται γρήγορα στην ανάγκη αποκατάστασης της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε έναν εξαιρετικά στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο. Η επιχείρηση θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση των εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφάλειας για χάρη της ΕΕ και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας» επισημαίνει, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της, επεσήμανε ότι «η Ευρώπη θα διασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους. Πέρα από την αντιμετώπιση κρίσεων, είναι ένα βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα για την προστασία των ευρωπαϊκών μας συμφερόντων».

Σημειωτέον πως στην επιχείρηση θα συμμετάσχει και η Ελλάδα με μια φρεγάτα, με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, να προτείνει το προηγούμενο διάστημα να αποτελέσει το υφιστάμενο Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς/ European Union Operation Headquarters (EU-OHQ) στη Λάρισα, το Στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης. Κάτι που, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα συμβεί.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ότι σχεδιάζουν να συμμετάσχουν με πλοία στην αποστολή της ΕΕ. Η Ελλάδα θα παράσχει διοικητή για το επιχειρησιακό της αρχηγείο, η Ιταλία θα παράσχει τον διοικητή της δύναμης και η Γαλλία τον υποδιοικητή της δύναμης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Euronews, επιχειρησιακός Διοικητής θα είναι ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης και Διοικητής Δύναμης ο Αντιναύαρχος Στέφανο Κονσταντίνο.

Η ταυτότητα της επιχείρησης

Σημειώνεται πως η επιχείρηση θα είναι ενεργή κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας στα στενά Μπάαμπ αλ-Μαντάμπ και τα στενά του Χορμούζ, καθώς και στα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του ‘Αντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Η επιχείρηση «Ασπίδες» θα συντονιστεί στενά με την επιχείρηση «Atalanta» για να συμβάλει στη θαλάσσια ασφάλεια στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και με ομοϊδεάτες εταίρους που συμβάλλουν στη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή δραστηριότητάς της.

news247.gr