Την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, στον κήπο του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής Οικογένειας Συρμακέζη, στην Ελάτεια της Λάρισας, διοργανώθηκε η τιμητική εκδήλωση « Έτσι γράφεται η ιστορία ….», αφιερωμένη στους συγγραφείς Γιάννη Κουφάκη, Κώστα Τσαντίλη και Γιάννη Φασούλα, και στα βιογραφικά βιβλία τους.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής προς τιμή διακεκριμένων προσωπικοτήτων της περιοχής, οι οποίες συνέβαλαν και συμβάλουν στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της.

Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Θανάσης Ευσταθίου και συν-Ομιλητές οι τρεις συγγραφείς. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράντας.

Τα τρία βιβλία των τιμώμενων που συν-παρουσιάστηκαν, είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Το «Δρόμος μετ’ εμποδίων» του Γιάννη Κουφάκη, το «Αυτά που θέλω να σου πω» του Κώστα Τσαντίλη και το «Τα ημερολόγια του Γιώργου Μπρουζιώτη» του Γιάννη Φασούλα, αφορούν τις ζωές τριών διαφορετικών ανθρώπων.

Με διαφορετικές πορείες. Διαφορετικούς τρόπους ζωής. Κοινές όμως αξίες. Σταθερά παρούσα η ευθύτητα των περιγραφών. Γραμμένα και τα τρία, περισσότερο με την ψυχή και λιγότερο με το μυαλό. Και παντού εμφανής η αγάπη και η πίστη για τη ζωή. Και ο αγώνας για μία αξιοπρεπή επιβίωση.

Μέσα σε μία χαρακτηριστικά ζεστή καλοκαιρινή βραδιά, η κ. Μαριάννα Ζάχου, με την υπέροχη φωνή της, πλαισίωσε την εκδήλωση, με συνοδεία στο πιάνο από τον κ. Παναγιώτη Μπαλανίκα. Η μελωδία των κατάλληλα επιλεγμένων τραγουδιών που παρεμβλήθηκαν σε διάφορα χρονικά σημεία της εκδήλωσης αλλά και μετά από αυτήν, έδωσε ένα διαφορετικό χρώμα στη συνάντηση. Και η χαλαρή ανάμειξη λόγου και μελωδίας μέσα στο φιλόξενο κήπο του Μουσείου, δημιούργησε ένα αναβαθμισμένο κλίμα άνεσης το οποίο και απόλαυσαν οι πολυάριθμοι καλεσμένοι.