Άμεση υπήρξε η κοινοβουλευτική αντίδραση της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, στην δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι μηλοπαραγωγοί του Δήμου Αγιάς, καθώς τα προβλήματά τους οξύνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο.

Ειδικότερα, η Λαρισαία Βουλευτής, στην Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επισημαίνει, ότι «οι παραγωγοί έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς δεν έχουν αποζημιωθεί για τις συνεχείς ζημιές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή τους λόγω καιρικών συνθηκών ενώ παράλληλα, τα μήλα τίθενται εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2023-2027, με συνέπεια την απώλεια ενίσχυσης 44-47 ευρώ το στρέμμα, ποσό που αποτελεί το 15-20% του καθαρού εισοδήματος»

Επιπλέον η Ε. Λιακούλη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σήμερα «με τις επικρατούσες συνθήκες, το κόστος εγκατάστασης νέων δένδρων και το κόστος παραγωγής είναι απαγορευτικά αφού αγγίζει το ποσό των 2000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ οι εξαγωγές προς την Αίγυπτο είναι προβληματικές λόγω της επιβολής φόρων 10% επί των εισαγωγών φρούτων, την ώρα που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι οδυνηρές, σε πολλαπλά επίπεδα.»

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας διεκδικεί από την Κυβέρνηση απαντήσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές των προηγούμενων ετών, τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη διασφάλιση των τιμών των προϊόντων , τις προσπάθειες ώστε να μην αποκλειστούν από τις ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, με τις ταυτόχρονες απαιτούμενες ενέργειες πολύπλευρης στήριξης των παραγωγών, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση πρόσθετης ενωσιακής χρηματοδότησης.

«Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους μηλοπαραγωγούς, με πολλά προβλήματα λόγω των χαμηλών τιμών, που ανάγκασαν πολλούς να αφήσουν τα μήλα ασυγκόμιστα. Η φετινή παραγωγή είναι σε καλά επίπεδα, αλλά υπάρχει ήδη σοβαρό πρόβλημα με την εμπορική διάθεση, όσο και με τις πολύ χαμηλές τιμές. Δυστυχώς, οι φορείς των μηλοπαραγωγών που πρόσφατα συναντήθηκαν με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, τονίζουν ότι δεν αναλήφθηκαν από την πλευρά του Υπουργείου συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Όμως, τα μήλα του Δήμου Αγιάς αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό της Θεσσαλικής Γης, πάνω στον οποίο έχει θεμελιωθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή του Τόπου μας. Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής η άσκηση αποτελεσματικής αγροτικής πολιτικής, προϋποθέτει γνήσιο ενδιαφέρον για την ελληνική ύπαιθρο, ολοκληρωμένο σχέδιο, γενναίες πρωτοβουλίες στήριξης, ρεαλιστικά εφαρμόσιμα μέτρα και διαρκή αγώνα θωράκισης και διεύρυνσης του αγροτικού εισοδήματος», τόνισε η Γραμ της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.