Σε νέα ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε συνέχεια παλαιότερης ερώτησής της, στην οποία τότε ο αρμόδιος υπουργός απάντησε θετικά, θέτοντας ως νέα καταληκτική ημερομηνία την 29η Φεβρουαρίου 2024, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι υπόχρεες επιχειρήσεις και χωρίς να υπάρξει κίνδυνος επιβολής προστίμων για τη μη εφαρμογή του μέτρου.

Σήμερα, ωστόσο, «όπως, ωστόσο, διαπιστώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, αλλά και οι κατά τόπους συλλογικές εκπροσωπήσεις εμπόρων και επιχειρήσεων ανά την επικράτεια –τρεις ημέρες πριν την ολοκλήρωση της προθεσμίας- η υποχρέωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με POS σε πολλές περιπτώσεις καθίσταται ανέφικτη, για τεχνικούς και λειτουργικούς λόγους που υπερβαίνουν τις ίδιες, αλλά αφορούν τους παρόχους POS, οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν των όγκο όλων όσοι έσπευσαν να συμμορφωθούν με το εν λόγω μέτρο».

Όπως μάλιστα επισημαίνει, ειδικότερα, η βουλευτής Λάρισας:

«Πολλές εταιρίες παροχής POS δεν έχουν τελειώσει ακόμη την προβλεπόμενη αναβάθμιση και ενημερώνουν εμπόρους και επιχειρηματίες ότι θα προσπαθήσουν να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες στο ασφυκτικό διάστημα που απομένει, καθυστερώντας βέβαια αναπόφευκτα και τις εταιρίες ταμειακών μηχανών, που δεν θα προλάβουν να προβούν στην τελική διασύνδεση των δύο μηχανημάτων, εντός της ζητούμενης από το αρμόδιο υπουργείο προθεσμίας.

Επιπλέον, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σχετικών ενστάσεων για την έκδοση των επιταγών voucher του προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» για την αναβάθμιση των Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών (ΦΤΜ) και τη διασύνδεσή τους με POS, ήταν η 22η Φεβρουαρίου 2024, με τη διαδικασία να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και να είναι ανέφικτη η έκδοσή τους, επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις με επιπλέον κόστος».

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι «για τις ανωτέρω αργόσυρτες τεχνικές διαδικασίες ευθύνονται οι πάροχοι των POS, σε καμία περίπτωση όμως οι υπόχρεες επιχειρήσεις, οι οποίες έσπευσαν να συμμορφωθούν με το μέτρο, ωστόσο δεν τα κατάφεραν, για λόγους που υπερβαίνουν τις ίδιες, αλλά κι επειδή τα προβλήματα διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών δεν έχουν επιλυθεί ακόμη και σήμερα» η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον κ. Κ. Χατζηδάκη «αν το αρμόδιο υπουργείο σκοπεύει να λάβει υπόψη τα ειδικά τεχνικά προβλήματα που δημιουργούνται κατά την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και παράλληλα να επιδείξει ευαισθησία στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ο οποίος αγωνίζεται καθημερινά να επιβιώσει υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες και ειδικά, «αν προτίθεται να επανεξετάσει την καταληκτική ημερομηνία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές εμπόρων και επιχειρήσεων, με μία περίοδο χάριτος για τα πρόστιμα σε επαγγελματίες, λόγω των νέων τεχνικών δυσκολιών που έχουν προκύψει από την πλευρά των παρόχων POS».