Επίσκεψη στο «303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης»  που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΣΧΗ (ΠΖ) ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ» στη Λάρισα, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, προκειμένου να ενημερωθεί για τη γραμμή παραγωγής, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και την  κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων , που εκτός της μεγάλης παλαιότητάς τους,  επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Γραμματέας της Κ.Ο. συναντήθηκε με τον Υποδιοικητή, κ Νεκτάριο Ανδρεανίδη, τον Πρόεδρο κ Απ Σκορδούλη και το Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ ΓΕΣ, τους αξιωματικούς που υπηρετούν, καθώς και με το πολιτικό προσωπικό που εργάζεται στο Στρατόπεδο και συζήτησε διεξοδικά μαζί τους για τα επείγοντα θέματα που τους απασχολούν.

Ειδικότερα,  οι εγκαταστάσεις του 303 ΠΕΒ  έχουν καταστεί εδώ και καιρό ακατάλληλες. Τα τρία κύρια παραγωγικά του κτίρια  χρονολογούνται από το 1950, με πολλούς πλέον πεπαλαιωμένους και προβληματικούς χώρους, οι οποίοι έχουν διαπιστωθεί και κριθεί επικίνδυνοι και ακατάλληλοι για χρήση. Επιπλέον, μετά τον ισχυρό σεισμό του Μαρτίου του 2021, τα τρία αυτά κτίρια χαρακτηρίσθηκαν «κίτρινα» και σφραγίστηκαν, έως ότου αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές που έχουν υποστεί.  

Στη συνέχεια, η Γραμματέας της ΚΟ ενημερώθηκε για την πορεία της κατασκευής ενός τμήματος νέου βιομηχανικού κτιρίου, στο οποίο πρόκειται να μεταφερθούν κάποιες μόνο, από τις δραστηριότητες των πληγέντων κτιρίων

Επί του τεράστιου προβλήματος της υποστελέχωσης του εργοστασίου, επισημάνθηκε η ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων, για να μην απωλεσθεί η μεγάλη τεχνική εμπειρία και να μην ακυρωθούν πολλές τεχνικές ειδικότητες, γεγονός που θα αφανίσει το τεχνικό προσωπικό του εργοστασίου και θα οδηγήσει τη συντήρηση των μέσων των ΕΔ , σε ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος, το προσωπικό αναφέρθηκε στην τεράστια ποσότητα αμιάντου που υπάρχει σε μεγάλη επιφάνεια στο χώρο- 1015 τ.μ. ! ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από το Υπουργείο για την απομάκρυνσή του, προκειμένου να αποφεύγεται η επίδραση των εργαζομένων από τα ανθυγιεινά χαρακτηριστικά του. Επιπλέον, σε πολλά σημεία ο αμίαντος έχει «κοπεί» ή τριφθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παντού διάσπαρτα και  αιωρούμενα μόρια, όπως ακριβώς και μολύβδου 

Μετά το πέρας της επίσκεψης, η Ευαγγελία Λιακούλη επεσήμανε τα εξής:

«Είμαι εντυπωσιασμένη από την παραγωγή στο 303 ΠΕΒ Λάρισας. Η μονάδα,   αποτελεί βασικό θεματοφύλακα για την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας , καθώς εξυπηρετεί εξαιρετικά σημαντικές δραστηριότητες για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται να αδιαφορεί  για τον ακρογωνιαίο λίθο της μαχητικής ικανότητας και αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή για το έμψυχο δυναμικό τους.

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, επανειλημμένα, έχει παρέμβει κοινοβουλευτικά για να συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων των στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν δείχνει να ενδιαφέρεται, αλλά απαξιώνει κάθε δημοκρατική κοινοβουλευτική παρέμβαση, αποφεύγοντας να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.  

Προσωπικά, πέραν των παρεμβάσεών μου σχετικά με το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της απομάκρυνσης των αμιαντοσκεπών του 303ου ΠΕΒ,  έχω τονίσει την επιβεβλημένη ανάγκη της κατασκευής ενός νέου και σύγχρονου κτιρίου για το 303 ΠΕΒ που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων των ΕΔ.

Καλούμε το Υπουργείο Άμυνας να σεβαστεί την υγεία και ασφάλεια του προσωπικού του 303ου ΠΕΒ και να ενεργήσει,  τώρα.  

Τώρα , με άμεσα κονδύλια για την μέτρηση του αμιάντου και του μολύβδου στο εργοστάσιο.  

Τώρα , με άμεσα κονδύλια για την απομάκρυνση του αμιάντου .  

Τώρα, άμεσα, με την επανακατασκευή και συντήρηση της μονάδας αυτής που με κατέπληξε  για την παραγωγή δουλειάς της και την ποιότητα όλων των τεχνιτών. Δεν θα σταματήσουμε να υψώνουμε τη φωνή μας, μαζί με τη φωνή των εργαζομένων, μέχρι να εισακουστούμε. Το 303 ΠΕΒ , είναι ένα διαμάντι που αντί να το  αναδεικνύει η Κυβέρνηση, το θάβει καθημερινά . Καταθέτω άμεσα επίκαιρη ερώτηση για το θέμα και καλώ τον Υπουργό στη Βουλή να απαντήσει σε όλα ! ».