Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, στο πλαίσιο του προγράμματος για παρουσία με εκδηλώσεις και δράσεις όλο το χρόνο, διοργανώνει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου από 10.30 – 15.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, Ημερίδα με θέμα Κινηματογράφος και Εκπαίδευση.

Στην εποχή μας όπου κυριαρχεί το θέαμα και οι ψηφιακές μορφές έκφρασης προσιτά σε όλους και κυρίως στη νέα γενιά, ο κινηματογράφος καλείται να παίξει κυρίαρχο ρόλο τόσο στην πολύπλευρη μάθηση, όσο και στην αισθητική καλλιέργεια. Επιδιώκει τελικά να είναι ένα χρήσιμο πολυεργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών και γονέων, αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά και με γνώση των διευρυμένων κωδίκων επικοινωνίας που προσφέρει και απαιτεί.

Επομένως η film literacy ή cine-literacy όπως αποκαλείται διεθνώς η κινηματογραφική παιδεία μπορεί να συμπυκνώσει την οπτικοακουστική παιδεία στην εποχή των Media.

Με αφετηρία και γνώμονα τα παραπάνω και την ευθύνη για ένα φεστιβάλ να παρακολουθεί την σύγχρονη προβληματική και τις πολύπλευρες προεκτάσεις του κινηματογράφου, διοργανώνεται η ημερίδα που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και γενικά στο κοινό που ενδιαφέρεται για τον ρόλο του κινηματογράφου στην εποχή ό που κυριαρχούν τα media. Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν.

Στο πάνελ συμμετέχουν:

Δημήτρης Παπαδόπουλος διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας βιβλίου με θέμα Κινηματογράφος και Εκπαίδευση

Σταύρος Γρόσδος, διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση στην Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ., και υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Ειρήνη Δελιδάκη ( σε διαδικτυακή παρέμβαση) Μουσειοπαιδαγωγός, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Δ/νση Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Θα συμμετάσχουν καθηγητές Μέσης εκπαίδευσης με πείρα στον μαθητικό κινηματογράφο με συντονιστή τον Αργύρη Γιουρούκη.

Συντονίζει η Ελεωνόρα Τσιαντούλα

Εγγραφές συμμετοχής στο: artfools.symmetoxes@gmail.com και στην είσοδο του Γαλλικού Ινστιτούτου μισή ώρα πριν την έναρξη των εργασιών της ημερίδας.