Στο σημείο «μηδέν» βρίσκεται το έργο του νέου δρόμου Λάρισας – Φαρσάλων, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι θα γίνει. Αυτό προέκυψε από τη σημερινή συζήτηση στη βουλή, της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραγιάννης, ο οποίος παραδέχθηκε πως ενώ ολοκληρώθηκαν οι δέουσες μελέτες, δεν υπάρχει πηγή χρηματοδότησης για ένα έργο που το κόστος του υπερβαίνει τα 200 εκ. ευρώ!

Όπως τόνισε στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Κόκκαλης, «πρόκειται για έναν δρόμο, εξαιτίας του οποίου έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα. Η αρχική σύμβαση ήταν το 2009. Ανήκει στο δευτερεύον εθνικό δίκτυο της χώρας και είναι έργο εθνικού επιπέδου.

Ξαφνικά τέλη του 2019, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας διοργάνωσε μια σύσκεψη με όλους τους Βουλευτές και μας ενημέρωσε ότι ο δρόμος έχει προβλήματα, ότι αδυνατεί το Υπουργείο να προχωρήσει τις απαραίτητες μελέτες και γι’ αυτό είπε ότι θα ζητήσει να το αναλάβει η Περιφέρεια, τουλάχιστον τις μελέτες.

Λίγες ημέρες μετά, ως όφειλα, υπέβαλα σχετική ερώτηση για την πορεία του δρόμου, ζητώντας ακριβές χρονοδιάγραμμα. Ο Υπουργός ο κ. Καραμανλής μου απάντησε πώς η εκτίμησή του ήταν ότι εντός του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του διαμορφωμένου τεχνικού αντικειμένου, με την προϋπόθεση έγκαιρης ολοκλήρωσης των υπολειπόμενων απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για τις δύο διακριτές συμβάσεις, ιδιαίτερα τη σύμβαση τεχνικού συμβούλου.

Επίσης, ενημέρωνε την κοινωνία των Φαρσάλων, αλλά και της Λάρισας δι’ εμού, ότι τι σύνολο του υπό εξέταση οδικού άξονα Λάρισα-Φάρσαλα μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται ενιαία και προωθείται μελετητικά, σύμφωνα με τη σύμβαση και ότι ουδέποτε δεν είχε τεθεί στο Υπουργείο αίτημα των φορέων να ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου από τα Φάρσαλα προς τη Λάρισα.

Ελπίζω και εύχομαι, αυτή η ερώτηση να είναι η τελευταία για αυτόν τον δρόμο, υπό την έννοια ότι θα δώσετε ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα ενημερώσετε για το πού βρίσκονται οι μελέτες, αλλά και η χρηματοδότηση του έργου.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ»

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραγιάννης παραδέχθηκε πως δεν υπάρχουν οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί το έργο, λέγοντας πως το κόστος των περίπου 200 εκ. ευρώ (προϋπολογισμός δημοπράτησης της μελέτης) «είναι αδύνατον να χρηματοδοτηθεί μέσα από τους πόρους του εθνικού σκέλους. Οπότε, είναι ανάγκη αυτή τη στιγμή, να αναζητήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους. Η αλήθεια είναι ότι πλέον υπάρχουν τα εργοδοτικά εργαλεία. Υπάρχει το ΕΣΠΑ, υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ξέρετε ότι η δική μας η Κυβέρνηση κάνει πάρα πολλά έργα και με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και κάνουμε και δρόμους».

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ…»

Στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης τόνισε στο κυβερνητικό στέλεχος πως από την απάντησή του «προκύπτει ότι μόνο οι μελέτες έχουν ωριμάσει. Δεν προκύπτει -και θα ήθελα αυτό να συμβεί στη δευτερολογία- για το ακριβές χρονοδιάγραμμα πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες και για το εάν έχουν γίνει κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες για τη χρηματοδότηση του έργου. Διότι, εξ όσων κατάλαβα, είμαστε στο σημείο μηδέν για το έργο Λάρισας-Φαρσάλων».