Να μην παραδοθεί σε ιδιώτες η συντήρηση των οχημάτων του Στρατού αλλά να ενισχυθούν οι υφιστάμενες δομές των Στρατιωτικών Εργοστασίων, ζητά ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά κοινό δελτίο τύπου των συλλόγων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Νομού Λάρισας και μονίμων δημοσίων υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας, αναφορικά με τις διαδικασίες για την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων του Στρατού, από ιδιώτες.

Σύμφωνα με το κοινό Δελτίο τύπου, , στην Προδιαγραφή ΠΕΔ–Β–10098/24 Οκτ. 23 με τίτλο «Υπηρεσίες Τεχνικής Υποστήριξης Τροχοφόρων - Ερπυστριοφόρων Οχημάτων», η οποία συντάχθηκε και εκδόθηκε από ΓΕΣ/ΔΤΧ,την 24η Οκτ. 2023και αναρτήθηκε στον ιστότοπο των Προδιαγραφών Ενόπλων Δυνάμεων, «περιγράφονται και τυποποιούνται οι διαδικασίες για την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων του Στρατού, από ιδιώτες.»

Αναφέρεται ότι « με τη συγκεκριμένη προδιαγραφή, στρώνεται το έδαφος για ιδιωτικοποίηση της συντήρησης και επισκευής των υλικών του Στρατού, κάτι που σαν Σωματεία το είχαμε από καιρό προβλέψει και επισημάνει, πλην όμως όλοι ανεξαιρέτως οι αρμόδιοι μας διαβεβαίωναν, ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί.»

Επισημαίνεται  ότι «η επισκευή του τεχνικού υλικού του Στρατού, είναι αποστολή του Τεχνικού Σώματος, με τις αντίστοιχες τεχνικές εργασίες να διαχωρίζονται σε διάφορα επίπεδα (κλιμάκια), με το ανώτερο επίπεδο επισκευών (5ο κλιμάκιο) να πραγματοποιείται από τα αντίστοιχα Στρατιωτικά Εργοστάσια, τα οποία όχι μόνο επισκευάζουν, αλλά και ανακατασκευάζουν πλήρως με εργοστασιακές προδιαγραφές, τα κύρια υλικά του Στρατού» καθώς και το γεγονός ότι «η εκχώρηση έργου σε ιδιώτες θα σήμαινε την πλήρη απαξίωση τόσο των Στρατιωτικών Εργοστασίων, όσο και του Τεχνικού Σώματος και μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε λουκέτο των Εργοστασίων και στην πλήρη εξάρτηση από τον ιδιώτη, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για την Άμυνα της χώρας.»

Ζητείται από «Την Πολιτική Ηγεσία και την Στρατιωτική Ιεραρχία, να αναθεωρήσουν τέτοιου είδους ενέργειες που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της συντήρησης των οχημάτων του Στρατού και να ενισχύσουν τα Στρατιωτικά Εργοστάσια στο βαθμό που απαιτείται, για την πλήρη υλοποίηση του έργου τους.»