Την απόσυρση της αιφνιδιαστικής και παντελώς αδικαιολόγητης τροπολογίας στηβ Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης με αναφορά του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά την κοινή ανακοίνωση ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με την οποία καταδικάζεται η αυθαίρετη ενέργεια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να καταθέσει την απαράδεκτη , αιφνιδιαστική, όψιμη και παντελώς αδικαιολόγητη τροπολογία για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, μόλις 4 μέρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας, χωρίς συνεννόηση, χωρίς διαβούλευση και χωρίς λόγο και ζητείται η άμεση απόσυρση της.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι , «δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που πλέον, με καταργημένο το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες».

Επισημαίνεται ότι «η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει μία επικίνδυνη «κερκόπορτα» στο συμφωνημένο καθεστώς κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, η οποία θα μπορεί να «ρυθμίζεται» με αιφνιδιαστικές αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού Ανάπτυξης, ακόμη και αν δεν απηχούν τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των εμπορικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές».