Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων και δομικών προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, κατέθεσε από το βήμα της βουλής, στην πρώτη ομιλία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη επίσης, ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε πως τα προβλήματα δε λύνονται με ευχές και διαπιστώσεις, αλλά με γενναίες αποφάσεις και αλήθειες.

Αναλυτικότερα η ομιλία του κ. Κόκκαλη: «Να ευχηθώ με τη σειρά μου καλή και δημιουργική θητεία σε όλες και σε όλους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην επτάλεπτη αυτή τοποθέτησή μου θα αναφερθώ ιδίως και κυρίως στον πρωτογενή τομέα, μιας και ακούσαμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τον Πρωθυπουργό χθες. Δεν θα προσπαθήσω να αποδείξω ότι τα πράγματα πήγαν καλύτερα ή χειρότερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν θα αναφερθώ για το τι είδους πραγματικότητα βιώνει ο αγρότης σήμερα, ο κτηνοτρόφος, ο αλιέας. Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα.

Θα χρησιμοποιήσω φράσεις, παραδοχές του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης καταθέτοντας ως έχοντες τον θεσμικό ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση σοβαρότατων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα.

Ανέφερε ο κ. Αυγενάκης ως ένα εκ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας την ερημοποίηση της υπαίθρου. Η ερημοποίηση της υπαίθρου είναι το νούμερο 1 αυτήν τη στιγμή πρόβλημα, το οποίο απειλεί τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, ο πρωτογενής τομέας δυστυχώς θα συρρικνώνεται. Νομίζω, το είδαμε όλοι οι Βουλευτές στην επαρχία ότι τα χωριά πλέον έχουν ερημώσει.

Οι αιτίες για την ερημοποίηση της υπαίθρου είναι συγκεκριμένες. Σταχυολογώντας μερικές από αυτές αναφέρω: πρώτον, το υψηλό κόστος παραγωγής, δεύτερον, το πρόβλημα με το νερό και τρίτον, την απουσία στοχευμένων πολιτικών.

Τρόποι αντιμετώπισης:

Πρώτον, η νέα ΚΑΠ, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2023 ήδη σε ισχύ στη χώρα μας. Για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ο προκάτοχος του κ. Αυγενάκη πριν τρεις μήνες ανέφερε στις 21 Μαρτίου του 2023 ότι είναι δύσκολη η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ λόγω του πληθωρισμού. Οι στόχοι της νέας ΚΑΠ είναι πράγματι φιλόδοξοι όσον αφορά το περιβάλλον και εννοείται θεμιτοί. Έχει, όμως, ένα βασικό μειονέκτημα, την ευθύνη για την επίλυση του οποίου είχατε εσείς, αλλά και εμείς δεν το αναδείξαμε όσο έπρεπε. Η νέα ΚΑΠ δεν επιβραβεύει αυτόν που παράγει. Συνεπώς, το ζητούμενο είναι για την ελληνική πολιτεία: Θα βοηθήσει, θα ενδυναμώσει αυτόν ο οποίος παράγει, ναι ή όχι;

Δεύτερον, το κόστος νερού. Υπάρχει πρόβλημα με το νερό. Απαιτείται να πούμε αλήθειες στον αγροτικό κόσμο. Και το εθνικό σχέδιο για το νερό έπρεπε να είχε γίνει χθες.

Τρίτη πρόταση είναι η γενναία δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού. Η γενναία δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού πιθανότατα να έχει και πολιτικό κόστος.

Τέταρτον, εθνική πολιτική. Με τρεις λέξεις: οργάνωση, εκπαίδευση, πιστοποίηση. Πρώτον, οργάνωση των παραγωγών. Ουσιαστική στήριξη των υγιών συνεργατικών σχημάτων των συνεταιρισμών. Δεύτερον, εκπαίδευση, σύνδεση της παραγωγής με την έρευνα και με τα πανεπιστήμια. Και τρίτον, πιστοποίηση. Το αγροτικό επάγγελμα είναι το μοναδικό το οποίο μπορεί να το κάνει ο καθένας. Αυτό καταλαβαίνετε είναι εις βάρος των επαγγελματιών αγροτών.

ΕΛΓΑ. Είχε εξαγγελθεί και το 2019. Καλοδεχούμενη η μεταρρύθμιση -έπρεπε να είχε γίνει χτες- αρκεί να είναι δίκαιη και προς όφελος των παραγωγών.

ΟΠΕΚΕΠΕ. Τώρα έχετε το μειονέκτημα ότι δεν μπορείτε να αναφέρεστε στους προηγούμενους, διότι οι προηγούμενοι ήσασταν εσείς. Είπε ο κ. Αυγενάκης ότι θα βάλει τάξη στις πληρωμές. Συνεπώς, η αταξία οφείλεται στην προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή σε εσάς.

Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Όσοι είναι από επαρχία ξέρουν ότι πωλούνται προϊόντα με ανοικτές τιμές, χωρίς τιμή. Δεν χρειάζονται νομικές γνώσεις, για να καταλάβεις ότι αυτό είναι παράνομο, αθέμιτο. Ποια είναι τα εργαλεία; Άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει συγκεκριμένα εργαλεία προστασίας του εισοδήματος των παραγωγών, ώστε να μην πέφτει κάτω από το κόστος παραγωγής. Εδώ η χώρα μας γιατί; Υπήρχε η ευκαιρία από το 2020 που ενσωματώθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία. Σας το είπαμε τότε και δυστυχώς δεν έγινε τίποτα.

Η ρευστότητα των αγροτών. Πού είναι, αλήθεια, το Ταμείο Μικροπιστώσεων;

Κλιματική αλλαγή. Ακούγεται. Η κλιματική αλλαγή έχει συνέπειες. Πρέπει να τρέξουμε, πρέπει να προλάβουμε. Ποια είναι τα όπλα; Ακούσαμε από τις προγραμματικές δηλώσεις από αυτό το Βήμα; Ποια είναι τα εργαλεία, με τα οποία θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής; Πείτε μου ένα το οποίο έχετε πει.

Δυο προτάσεις συγκεκριμένες: Πρώτον, σύνταξη, επικαιροποίηση των εδαφολογικών χαρτών της χώρας μας. Και δεύτερον, εκπόνηση μελετών για τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών.

Οι καλλιέργειες σήμερα στην Ελλάδα. Τα προϊόντα που καλλιεργούνται, καλλιεργούνται με βάση μελέτες και συνθήκες κλιματολογικές πριν είκοσι πέντε και τριάντα χρόνια. Δεν πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός ότι στη Θεσσαλία πλέον αυτές οι καλλιέργειες δεν μπορούν να γίνουν λόγω έλλειψης νερού, στην Κεντρική Μακεδονία μπορούν κάποιες άλλες. Δεν πρέπει να γνωρίζει ο αγρότης;

Συνεπώς, απαιτούνται όχι μόνο ευχές και διαπιστώσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό. Αλήθεια, ποιος θα εφαρμόσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στα χωριά τα οποία ερημώνουν; Απαιτείται σχέδιο με στόχευση συγκεκριμένη και η στόχευση πρέπει να είναι στον παραγωγό» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Δείτε την ομιλία