Κίνηση ματ στο σκληρό σιτάρι από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου, στην Λάρισα, πριν στεγνώσει το μελάνι για την κλειστή τιμή που ανακοίνωσε την Τετάρτη (12/7) δίνει αύξηση και νέα τιμή.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, «μια ημέρα μετά την «κλειστή τιμή» που δώσαμε στον παραγωγό για το σκληρό σιτάρι, στα 27 λεπτά το κιλό, προχωρήσαμε σε αύξηση κατά 3 λεπτά και θα δίνουμε 30 λεπτά το κιλό στον παραγωγό.

Αυτό οφείλεται στην αύξηση της τιμής στην αγορά της Φότζιας στην Ιταλία (385 ευρώ/τόνος). Βλέποντας την ανοδική πορεία στη διεθνή αγορά δείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά και, λόγω της καλής συνεργασίας που έχουμε με τον εμπορικό οίκο Αφοί Μπαλούκα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αύξηση της τιμής παραγωγού.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε αναφέρει ότι φέτος η τιμή βάσης για τον παραγωγό πρέπει να είναι τα 30 λεπτά λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας. Ελπίζω αυτή η απόφαση να φέρει καλά αποτελέσματα και να «ξυπνήσει» την αγορά σκληρού σίτου στην χώρα μας».

Να αναφέρουμε ότι η νέα τιμή στο δείκτη της Φότζια για το σκληρό πρώτης ποιότητας (µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%) από τα 330-335 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, πάει στα 380-385 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11%) η τιμή κυµαίνεται στα 370-375 ευρώ.

agrotypos.gr