Όπως καταγγέλλουν αγρότες της Θεσσαλίας έπρεπε ήδη να έχουν κάνει τις σπορές του σιταριού, μιας και βοηθάει ο καιρός, αλλά είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για να κάνουν ελέγχους οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ στα χωράφια που επλήγησαν από την θεομηνία.

Ο παραγωγός από το Ριζοβούνι Καρδίτσας κ. Βαγγέλης Τασιούλης, αναφέρει ότι «θέλω φέτος να καλλιεργήσω 200 στρέμματα με σκληρό σιτάρι. Πέρυσι τέτοια ημέρα είχα ολοκληρώσει τις σπορές σκληρού. Φέτος ακόμη δεν έχω ξεκινήσει το όργωμα. Θα πρέπει να περιμένω τον ΕΛΓΑ να έρθει να κάνει τις εκτιμήσεις. Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες από την καταστροφή του DANIEL και μιλάμε για χωράφια με βαμβάκια με ζημιά 100% και δεν θα μαζευτούν καθόλου. Το οικολογικό σχήμα λέει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το όργωμα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Πώς θα πάρω την ενίσχυση και τι θα δηλώνω στα γραφεία μελετητών. Οι ημερομηνίες πιέζουν και κανείς δεν δίνει υπεύθυνη απάντηση. Άφησα κάποιους «μάρτυρες» σε βαμβακοχώραφα αλλά δεν ξέρω τι θα ζητήσουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ και δεν γνωρίζω αν πρέπει να αποδείξω την συγκομιδή. Αν θέλουν να καλλιεργήσουμε ξανά θα πρέπει να μας ενημερώσουν. Είναι ένας άνεργος αυτή την στιγμή και περιμένω απαντήσεις από τους υπεύθυνους».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος Συνεταιιρισμού Πλατυκάμπου, αναφέρει ότι «ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει σπορές σιτηρών στα χωράφια που μπορούν να καλλιεργηθούν στην περιοχή. Χρειάζονται χρήματα οι παραγωγοί για να μπουν στα χωράφια για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους. Ακόμη δεν έχουν καταβληθεί οι προκαταβολές αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ. Οι ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που πήραμε ήταν μειωμένες. Ακόμη δεν έχουν πληρώσει την επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.

Για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, την Τρίτη (7 Νοεμβρίου), στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Λάρισα, ζητώντας να δοθούν άμεσα λύσεις στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες. Αν και συμπληρώνονται δύο μήνες από τις πλημμύρες, υπάρχει στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την κυβέρνηση για την στήριξη των πλημμυροπαθών.

Για να βάλουμε σκληρό σιτάρι θέλουμε χρήματα για να ξεκινήσουν τα οργώματα. Κάποιοι που σκέφτονται να παραμείνουν στο βαμβάκι. Αν όμως την άνοιξη του 2024 σπείρουν βαμβάκια δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να κάνουν άρδευση. Ζητάμε άμεσα να επιδιορθωθεί το αρδευτικό δίκτυο των ΤΟΕΒ. Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να βάλουμε αρδευόμενες καλλιέργειες. Μπροστά στην αβεβαιότητα πολλοί αναγκαστικά θα βάλουν σιτάρια. Όμως οι τιμές στο σκληρό είναι χαμηλές αυτή την εποχή. Πριν λίγες ημέρες ήταν στα 28 λεπτά τώρα έπεσαν στα 26 λεπτά. Επίσης και φέτος μιλάνε για εξαγωγές σκληρού από Τουρκία».

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, αναφέρει ότι «αν ο ελεγκτής του ΕΛΓΑ δεν δει «μάρτυρα» δεν θα πάρει αποζημίωση ο παραγωγός για τις ζημιές από την θεομηνία. Όμως αν μπει σπαρτική μηχανή στο βαμβακοχώραφο δεν μπορεί να παραμείνουν οι «γραμμές» του βαμβακιού. Πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα άμεσα.

Επίσης δεν μπορεί κάποιοι καθηγητές στην ΚΑΠ να μας λένε πότε μπορούμε να σπείρουμε. Ημερομηνίες στην σπορά δεν μπαίνουν αλλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Θέλουμε τώρα να σπείρουμε σκληρό σιτάρι γιατί βοηθάει ο καιρός.

Την Κυριακή (5/11) αγρότες από την Λάρισα είχαν συνάντηση, στην Γυρτώνη, με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, με τον οποίο μιλήσαμε για τις αποζημιώσεις από θεομηνία. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε για τις αποζημιώσεις στα πάγια φυτικού:

1) Καλό είναι οι παραγωγοί όταν πάει η Επιτροπή καταγραφής ζημιάς να κάνουν δήλωση και εκτίμηση της αξίας και να αναφέρουν ποσό.

2) Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις γιορτές θα καταβληθεί η προκαταβολή αποζημίωσης στα πάγια. Δηλαδή για παράδειγμα ζημιά σε μηχανήματα αξίας 20.000 ευρώ θα αποζημιωθεί με 14.000 ευρώ. Η προκαταβολή 35% θα καταβληθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Θυμίζουμε ότι για τους κτηνοτρόφους οι δηώσεις στα πάγια (όχι ζωικό κεφάλαιο) κλείνουν σήμερα Δευτέρα (6/11). Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν να χορηγούνται οι αποζημιώσεις.

Για την φυτική παραγωγή αναμένουμε από ΕΛΓΑ να ανακοινώσει τις προκαταβολές για καλλιέργειες που δεν έχουν ανακοινωθεί (αμπέλια, ξηροί καρποί κ.α.). Οι προκαταβολές στην φυτική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 20 Νοεμβρίου».

agrotypos.gr (Σταύρος Παϊσιάδης)