Κάθε χρόνο οι μικροί κατασκηνωτές του προγράμματος «Κατασκήνωση στην Πόλη» του Δήμου Λαρισαίων επισκέπτονται τη Βοτανική συλλογή στο πάρκο Αλκαζάρ και περιηγούνται στα 11 ειδικά διαμορφωμένα θεματικά παρτέρια που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό της χλωρίδας που εκφύεται στα πάρκα και άλση της πόλης.

Μέσα στη σκιερή δροσιά του Βοτανικού κήπου, οι μικροί κατασκηνωτές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη χλωρίδα της Λάρισας μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τα διάφορα φυλλοβόλα, αειθαλή και κωνοφόρα δέντρα, τα ανθόφυτα, τους ροδώνες, τα αρωματικά φυτά και βότανα και πολλά άλλα.

Με την καθοδήγηση του έμπειρου επιστημονικού προσωπικού της Υπηρεσίας Πρασίνου, οι μικροί κατασκηνωτές ενημερώνονται για την παραγωγική διαδικασία της Υπηρεσίας σε δέντρα και φυτά. καθώς και για την αξία του πρασίνου και τη σημασία της ανακύκλωσης- κομποστοποίησης για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Τα παιδιά θέτουν ερωτήσεις, δίνουν απαντήσεις και κυρίως αναγνωρίζουν πως το μέλλον του Πλανήτη βρίσκεται στα χέρια και στις επιλογές τους.

Παιχνίδι, χαρά διασκέδαση αλλά και καλλιέργεια της έννοιας του ενεργού πολίτη είναι βασικές έννοιες της φιλοσοφίας του προγράμματος της «Κατασκήνωσης στη πόλη». Η δράση ανήκει στα σταθερά εκπαιδευτικά- ψυχαγωγικά προγράμματα της «Κατασκήνωσης στην Πόλη» όπου συμμετέχουν όλες οι δομές σε όλες τις κατασκηνωτικές περιόδους.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της “Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει” αλλά και στο σχέδιο υποστήριξης της υποψηφιότητας της Λάρισας ως «Πόλη Φιλική στα παιδιά» της UNICEF.