Είναι ένα εύθυμο χρονογράφημα το οποίο γράφτηκε κατά την περίοδο καραντίνας covid-19, ως μια διέξοδος – νότα αισιοδοξίας - βιώνοντας τον κίνδυνο. Ο συγγραφέας επισημαίνει μάλιστα την ετυμηγορία της (σύνθετης) λέξης «κίνδυνος» : κινώ + δύω = κινούμαι προς τη δύση.

Το εύθυμο χρονογράφημα έχει επίκεντρό του την ανέμελη φοιτητική ζωή στη «χαζοχαρούμενη» - όπως αποκαλεί - δεκαετία του ’80. Με αφηγητή τον Τζιμ και συμπρωταγωνιστές τους Τζακ και Τζο, διανθίζεται με «επικίνδυνα» δρώμενα αλλά και παλιές εύθυμες ιστορίες με ντοπιολαλιές από τη θεσσαλική ύπαιθρο.

Οι ιστορίες με πηγές αφηγήσεις του παππού Μήτρου, συνιστούν μια προσπάθεια να αναδειχθεί η διαχρονικότητα του χιούμορ στο χρόνο και το χώρο μέσω μιας γενεαλογικής αναδρομής στην οποία κυριαρχεί ο αριθμός 27! Το γέλιο που ενώνει το παρελθόν με το παρόν συνιστά παρακαταθήκη για το μέλλον.

Στο εξώφυλλο αλλά και στο κείμενο κυριαρχεί η εικόνα του Napo, που είναι η ευρωπαϊκή μασκότ για την διαχείριση των κινδύνων και την πρόληψη ατυχημάτων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΟΙΧΕΙΑ

Ο Μιλτιάδης Γ. Δεληχάς γεννήθηκε στη Λάρισα το 1966. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με υποτροφία του ΙΚΥ, μεταπτυχιακό Master of Science in Medical Physics (Ιατρική Φυσική) στο Πανεπιστήμιο Surrey της Αγγλίας και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, όπου το 2002 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ.

Έχει λάβει τιμητική διάκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (EU-OSHA, 2014-15) ενώ ήταν εκπρόσωπος του Υπ. Εργασίας στην ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιθεωρητών Εργασίας (SLIC) για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους (Psychosocial Risks at Work 2011-12).

*Στη Λάρισα το βιβλίο πωλείται στο βιβλιοπωλείο Καλτσά.