Δελφίνοι

Η διαδικασία για την επόμενη ημέρα στην «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών», την παράταξη Αγοραστού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν έχει ξεκινήσει αλλά οι φιλοδοξίες των ενδιαφερομένων ξεδιπλώνονται ήδη στο παρασκήνιο.
Χρήστος Μιχαλάκης (Τρίκαλα) και Τάνια Δόκου (Λάρισα) θα ήθελαν πολύ να διαδεχτούν τον πρώην περιφερειάρχη και ήδη προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο.
Στην Αθήνα κάποιοι υπουργοί έχουν γίνει αποδέκτες επιθυμιών …

Για το τσάι …

Δεν τελειώνουν ποτέ τα …θαύματα στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας. Οι αιτήσεις για αποζημιώσεις λόγω της πλημμύρας στα βαμβακοχώραφα, απέκτησαν ένα νέο χαρακτηριστικό. Σχεδόν όλοι δηλώνουν ότι καλλιεργούσαν …βιολογικό βαμβάκι που στον κάμπο είναι ελαχιστότατο αλλά έχει καλύτερη αποζημίωση. Βολικό το παραμύθι και αναπόδεικτο αφού όλα βρέθηκαν κάτω από το νερό.
Αν τους ρωτήσει κάποιος σε ποιον το πουλούσαν το βιολογικό βαμβάκι, θα σου πουν ότι το έδιναν στην Lipton για το σχοινάκι στο τσάι…

Πάσχα

“Στα πλοία βρίσκεις θέση μόνο μέσα στο φουγάρο. Στο αεροδρόμιο τα πάρκινγκ είναι γεμάτα από τη Μεγάλη Δευτέρα ως την Τρίτη του Πάσχα. Οι πτήσεις φεύγουν γεμάτες και χρυσοπληρωμένες. Και η τάση της φετινής Λαμπρής είναι το Μαρόκο – ίσως να υπάρχουν πακέτα για σούβλισμα στην έρημο. Ακόμα και αν δεις φωτογραφία της Κέρκυρας θα σου φύγουν εκατό ευρώ από την τσέπη. Οι δημοφιλείς προορισμοί, όπως τους αποκαλούν στα κανάλια, είναι γεμάτοι. Σε μερικούς μπορεί να βγάλουν και ράντζα στους δρόμους. Τα υβριδικά SUV φορτώνονται σαν μουλάρια στο αλβανικό μέτωπο. Τι και αν έχει πάει η βενζίνη στα δύο ευρώ; Εδώ αντέξαμε στην Τουρκοκρατία, θα μας χαλάσουν τώρα οι Χούθι το Πάσχα;”, σημειώνει στα Νέα ο Κώστας Γιαννακίδης και συνεχίζει: «Πώς πληρώνονται όλα αυτά; Σίγουρα με αρκετό μαύρο χρήμα, προερχόμενο από τον τουρισμό και ένα πλήθος ελευθέρων επαγγελμάτων που φουσκώνουν την τσέπη με μετρητά. Η κοινωνία είναι πλέον χωρισμένη στα δύο. Ένα μεγάλο κομμάτι της έχει τον τρόπο του για να πληρώσει νοίκι, να κάνει Πάσχα σε ποθητό προορισμό και να πάρει δάνειο για διαμέρισμα και SUV. Και υπάρχουν και εκείνοι που τα φέρνουν βόλτα δύσκολα, ζουν στις παρυφές ή στα χωράφια της φτώχειας. Είναι τα δύο πρόσωπα της ίδιας χώρας που σπανίως γίνονται ένα…»

Στέλλα και ΕΣΥ

Στις εξετάσεις για τους νέους διοικητές των ΥΠΕ πήρε μέρος η πρώην βουλευτής της ΝΔ Στέλλα Μπίζιου. Κυκλοφόρησε όμως ότι η συμμετοχή της ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους, θέμα που έχει να κάνει με τα δικαιολογητικά που υπέβαλε. Η ίδια πάντως σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό και το διαψεύδει. (σ.σ. το συγκεκριμένο σχόλιο διορθώθηκε από την αρχική του μορφή).
Σε ότι αφορά κάποιους από τους ήδη διοικητικούς της περιοχής που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, λέγεται ότι τόσο ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης όσο και ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Γρηγόρης Βλαχάκης, βρίσκονται ήδη στην πρώτη δεκαπεντάδα, που σημαίνει ότι έχουν τις προϋποθέσεις να παραμείνουν στο ΕΣΥ.

Ποιος είπε ότι ο Αγοραστός είναι άκεφος. Στη λαοσύναξη του Παπαλέξη για το Επιμελητήριο εμφανίστηκε χαμογελαστός, μάλιστα ο παρουσιαστής της εκδήλωσης τον έχρισε εκ νέου περιφερειάρχη Θεσσαλίας…

Με κλήρωση

Αειθαλής ακόμα και μετά τα ογδόντα ο Θόδωρος Στάθης, Λαρισαίος, παλιός υπουργός του ΠαΣοΚ και καθηγητής Πανεπιστημίου, εκλεγμένος έξι φορές με το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, παρουσίασε την Παρασκευή το βιβλίο του «Δούρειος Ίππος της Δημοκρατίας» στο κοινό της Λάρισας.
«Για να εκλεγείς σήμερα βουλευτής πρέπει να είσαι πλούσιος ή να έχεις χορηγούς», είπε. Άβολη αλήθεια, που δεν μπορείς να την αντικρούσεις. Ο ίδιος στο βιβλίο του προτείνει ένα νέο πολιτικό σύστημα, με κομματικά ψηφοδέλτια, στα οποία οι βουλευτές θα επιλέγονται με κλήρωση από μία λίστα άξιων και άριστων. Μάλιστα στα ψηφοδέλτια, η σειρά των ονομάτων στη λίστα εκλογής, θα καταρτίζεται επίσης με κλήρωση…
Πολύ ενδιαφέρον, ενδεχομένως να βρει εφαρμογή σε μια άλλη ζωή…

@ Άλλαξε χέρια η “Τοπ Κράφτ”, εταιρεία κέτερινγκ που τροφοδοτεί με έτοιμα γεύματα το Πανεπιστήμιο και τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Εξαγοράστηκε από στην “Γευσήνους”, εταιρεία των Αθηνών που ξεκίνησε ως κρουασαντερί το 1992 και σήμερα έχει τζίρο 92 εκ. ευρώ.

Ρυθμοί χελώνας

Τον αναποτελεσματικό μηχανισμό του κράτους τον βιώνουμε παντού, ούτε τα έτοιμα λεφτά δεν μπορούμε να απορροφήσουμε. Σε 2,3 δισ. ευρώ ή στο 20% του προϋπολογισμού των έργων που έχουν συµβασιοποιηθεί ανέρχονται οι εκταµιεύσεις δανείων από το Ταµείο Ανάκαµψης.
Η αργή, σε σχέση µε τα χρονοδιαγράµµατα, πρόοδος οφείλεται κυρίως σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην έγκριση των επενδυτικών σχεδίων.
Γιατί να μας εκπλήσσει;..

Στον τοίχο…

Καλύτερα να χάσεις το ραντεβού με τον γιατρό παρά με την τράπεζα Πειραιώς. Τα λιγοστά καταστήματα και οι ελάχιστοι υπάλληλοι, σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κοινού. Οι ενδιαφερόμενοι για να εξυπηρετηθούν με ραντεβού γίνονται δεκτοί ακόμα και σαράντα ημέρες μετά. Ο κόσμος αγανακτεί και σε κάποιες περιπτώσεις ξεσπάει με αποτέλεσμα να καλείται η αστυνομία. Πρόσφατα σε κατάστημα της Λάρισας ένας αγανακτισμένος πελάτης έβγαλε από μια σακούλα ένα POS και το πέταξε στον τοίχο …

«Η Γη του Κάμπου»

Το Kampos Land έχει πλέον πολλούς φίλους μέχρι και …οπαδούς. Ωστόσο μια ευγενική επιστολή νέου αναγνώστη μας προβλημάτισε:
«Αγαπητέ μου Κώστα,
Ευχαριστώ πολύ για την προώθηση του ενημερωτικού με τον γενικό τίτλο «Η Γη του Κάμπου».
Πολύ καλός σχεδιασμός, άριστη γραφή, πλούσιο σε ενημέρωση.
Με όλη όμως την αγάπη και εκτίμηση, αυτές τις αγγλικούρες τι τις θέλεις;
Το έκανες για τους νέους; Αυτοί δεν διαβάζουν γενικώς!
Το έκανες για τους μεγαλύτερους; Αυτοί δεν ξέρουν την … τύφλα τους!
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μία έντονη δυσανασχέτηση μεταξύ πολλών πλέον πολιτών για την άνευ λόγου και αιτίας κατάργηση/κακοποίηση της Ελληνικής γλώσσας, η οποία συνοδεύεται από πολλές παρενέργειες σε κοινωνικό, και όχι μόνο, επίπεδο.
Καλή συνέχεια,
Γιάννης Κ.»

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις εύστοχες επισημάνσεις του και απολογούμαστε. Ενδώσαμε στο μάρκετινγκ της εποχής…

Καλό Πάσχα

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa