Ημερίδες ενημέρωσης για το Τυτώ και το  πρόγραμμα «Οργάνωση για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα», θα διοργανώσουν  το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων και αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Γιάννουλης-Κοιλάδας και Αγροτικής Ανάπτυξης  κ Κοσμάς Γιαννακόπουλος.

Σε σχετική ανακοίνωση του κ. Γιαννακόπουλου και του  γεωτεχνικού του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαν.  Διαμαντούλη, επισημαίνονται τα εξής:

«Μετά την υπογραφή της πενταετούς σύμβασης  του Δήμου Λαρισαίων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την ΑΜΚΕ «Οργάνωση για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα» «ΤΥΤΩ», περνάει στη φάση της ενημέρωσης με ημερίδες σε όλες τις κοινότητες του  Δήμου με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και τη γνωριμία με το ωφέλιμο αρπακτικό Τυτώ ,δίνοντας λύση σε συγκεκριμένα  αγροτικά προβλήματα.

Τα επιβλαβή τρωκτικά πέρα από τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, φέρουν και επικίνδυνες ζωονόσους., Οι πληθυσμοί πολλαπλασιάζονται με ταχύ ρυθμό,  με αποτέλεσμα να καταστρέφουν ολοσχερώς την αγροτική παραγωγή και να απειλούν τη δημόσια υγεία λόγω υπερπληθυσμού. Οι ζημιές στην παραγωγή από τα επιβλαβή τρωκτικά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και συνήθως η  καταπολέμησή τους  γίνεται με την εφαρμογή φαρμάκων  (περισσότερα εκ των οποίων έχουν απαγορευτεί) στη βιολογική δε γεωργία υπάρχουν ελαχιστότατα σκευάσματα, ξοδεύοντας εργατοώρες και αυξάνοντας το κόστος παραγωγής.

Το νυκτόβιο αρπακτικό πτηνό Τυτώ (Tyto alba), είναι ένα είδος κουκουβάγιας/μπούφου άμεσα συνυφασμένο με την αγροτική ζωή, το οποίο ζει, φωλιάζει και αναπαράγεται εδώ και αιώνες σε παλαιά κτίρια, αποκλειστικά στα αγροτικά οικοσυστήματα. Συνεπώς, είναι ένα εμβληματικό είδος για την αγροτική διαχείριση και τη βιοποικιλότητα των αγροτικών οικοσυστημάτων, αλλά ο πληθυσμός του μειώνεται καθώς μειώνονται οι κλασικές φωλιές του, (παλαιά κτίρια, πλίνθινα, πέτρινα, αποθήκες, σιλό,κλπ.).

Τρέφεται αποκλειστικά με μικρά θηλαστικά ( τρωκτικά και ποντίκια), και συνεπώς αποτελεί την καλύτερη φυσική λύση ως ελεγκτής-θηρευτής των επιβλαβών τρωκτικών στα αγροτικά οικοσυστήματα.

Η διαχείριση πληθυσμού του Τυτώ, αποτελεί σε άλλες χώρες (Ισραήλ, Κύπρος) Εθνικό Πρόγραμμα Καταπολέμησης Επιβλαβών Τρωκτικών, με την διαδικασία χωρικής τοποθέτησης τεχνητών κλωβών, φωλιές, εντός των αγροτεμαχίων.

Στην Θεσσαλία έχουν τοποθετηθεί 120 τεχνητοί κλωβοί, φωλιές. Βρίσκοντας έτοιμες φωλιές τα ΤΥΤΩ έχουν τη δυνατότητα γρήγορης αναπαραγωγής και ανάπτυξης του πληθυσμού τους.

Ο Δήμος Λαρισαίων και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα και ενημερώνουν συνεχώς τους αγρότες για την αξία του Τυτώ στις αγροτικές καλλιέργειες.