Έκτακτη προβολή, διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, αφιέρωμα στον πρωτοπόρο της Νουβέλ Βαγκ, Γάλλο σκηνοθέτη Ζακ-Λικ Γκοντάρ, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στις 19:00 και στις 21:30, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Συγκεκριμένα, θα προβληθεί η ταινία “Περιφρόνηση”, η οποία αποκαταστάθηκε ψηφιακά με αφορμή την 60ή επέτειο από τότε που γυρίστηκε.

Η «Περιφρόνηση» επηρέασε μία ολόκληρη γενιά κινηματογραφιστών.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί, η «Περιφρόνηση» είναι ίσως το μόνο φιλμ που ο Γκοντάρ έφτιαξε κατά παραγγελία. Συγκεκριμένα το έργο δημιουργήθηκε μετά από συνεννόηση με τον Αλμπέρτο Μοράβια, σε μυθιστόρημα του οποίου στηρίζεται το σενάριο, ύστερα από παρότρυνση του εμβληματικού Ιταλού παραγωγού Κάρλο Πόντι, ο οποίος αρχικά πρότεινε την σύντροφο του Σοφία Λόρεν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Μια βαθύτατα επιδραστική κινηματογραφική συνάντηση με την αιωνιότητα. Μία από τις πιο συγκινητικές ταινίες της εποχής της.» – Μάρτιν Σκορσέζε

Σύνοψη ταινίας «Η Περιφρόνηση»

Ο Αμερικανός παραγωγός Τζέρεμι Πρόκος (Τζακ Πάλανς) προσλαμβάνει τον γνωστό Αυστριακό σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ (υποδύεται τον εαυτό του στην ταινία) προκειμένου να μεταφέρει στον κινηματογράφο την Οδύσσεια του Ομήρου.

Δυσαρεστημένος με την «καλλιτεχνική» προσέγγιση που ακολουθεί ο σκηνοθέτης, προσλαμβάνει τον Πολ Ζαβάλ (Μισέλ Πικολί), συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών και θεατρικών έργων, για να επεξεργαστεί το σενάριο.

Η σύγκρουση μεταξύ καλλιτεχνικής έκφρασης και εμπορικής απήχησης ακολουθεί μια παράλληλη πορεία με την προοδευτική αποξένωση του Πολ από τη σύζυγο του Καμίλ (Μπριζίτ Μπαρντό) η οποία φαίνεται να ξεκινά από τη στιγμή που ο Πολ αφήνει την Καμίλ μόνη με τον εκατομμυριούχο παραγωγό.

Έτος παραγωγής: 1963/ Χώρες παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία/ Διάρκεια:101 λεπτά/ Πρωταγωνιστούν: Μπριζίτ Μπαρντό, Μισέλ Πικολί, Τζακ Πάλανς, Φριτς Λανγκ/ Σκηνοθεσία: Ζαν-Λικ Γκοντάρ / Σενάριο: Αλμπέρτο Μοράβια, Ζαν Λικ Γκοντάρ

Γενική είσοδος: 4 ευρώ.