Νέα παρέμβαση στη Βουλή για τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου του Νομού μας, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, αυτή τη φορά καταθέτοντας Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ειδικά για το αδιέξοδο των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών.

Με την Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή, η Λαρισαία Βουλευτής υπέβαλε στην Κυβέρνηση την Επιστολή που έλαβε από το Δήμο Τεμπών, με αντικείμενο τη μεγάλη ζημία που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί, εξαιτίας ακαρπίας των ελιών το 2021.

Ειδικότερα, η Ε. Λιακούλη, βάσει της Επιστολής, αναδεικνύει το γεγονός ότι «στην καλλιεργητική περίοδο 2021, η παραγωγή ελαιόκαρπου στις περισσότερες περιοχές του Δήμου Τεμπών κυμάνθηκε, δυστυχώς, σε επίπεδα χαμηλότερα του 20% σε σχέση με χρονιά σε πλήρη καρποφορία. Οι ανησυχίες των παραγωγών και ο προβληματισμός τους για την πορεία της παραγωγής τόσο σε βρώσιμη ελιά όσο και για την παραγωγή λαδιού, δημιούργησαν μια τεράστια απογοήτευση και οικονομική δυσπραγία σε όλους.

Ενδεικτικά, το συγκεκριμένο έτος 2021, δεν πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα Δακοκτονίας στα 4/5 της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης στο Δήμο Τεμπών. Τα έξοδα βέβαια για τις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες (κλάδεμα, λίπανση, φυτοπροστασία κλπ) πραγματοποιήθηκαν στο ακέραιο».

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι «οι παραγωγοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αναγκαίες καλλιεργητικές εργασίες, λόγω της τεράστιας αύξησης στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες (λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα κλπ), αλλά και στο εργατικό δυναμικό, αφού για το 2021 τα έσοδα από την καλλιέργεια ελιάς ήταν μηδενικά».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας διεκδικεί στο Κοινοβούλιο, από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, να προχωρήσει «άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για ταχεία ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των ελαιοπαραγωγών, όπως αποτυπώνεται από το Δήμο Τεμπών, για οριζόντια ενίσχυση είτε μέσω deminimis είτε μέσω άλλων συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων».