Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την καταστροφή στρατιωτικών εγκαταστάσεων και τις εκρήξεις πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Ν. Αγχίαλο, πραγματοποίησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κατόπιν πρωτοβουλίας της Γραμματέα της Κ.Ο. και Βουλευτού Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη.

Ειδικότερα, στην Ερώτηση που κατέθεσε η Λαρισαία Βουλευτής μαζί με την Κ.Ο., σημειώνεται πως «συγκλονισμένος ο Ελληνικός Λαός παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες τις τραγικές συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών, με την αγωνία όλων να κορυφώνεται την 27η Ιουλίου με την εξάπλωση της πυρκαγιάς και τις εκρήξεις σε τμήμα στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή “Καραμπά” στη Νέα Αγχίαλο.Οι εικόνες που όλοι παρακολουθήσαμε και τα ρεπορτάζ που ακολούθησαν, εγείρουν σειρά ερωτημάτων, ενώ οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ενέτειναν τον σχετικό προβληματισμό για τις ευθύνες που οδήγησαν στο εν λόγω συμβάν».

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι «στις αποθήκες οπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως του στρατοπέδου “Καραμπά”, φυλάσσονται όπλα υψηλής στρατηγικής και οικονομικής αξίας και πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα προστασίας τους. Οι αποθήκες πυρομαχικών, ειδικά αυτών των στρατηγικών όπλων, έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές ΝΑΤΟ, που σημαίνει πως αντέχουν ακόμη και σε ωστικά κύματα ακτινοβολίας από πυρηνική έκρηξη, ενώ το σύστημα πυρασφάλειας αυτών απαιτείται να καλύπτει τις ανάγκες πυρόσβεσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

«Ανακύπτει σειρά αστοχιών και χρειάζονται απαντήσεις, για το πως μια πυρκαγιά που καίει χαμηλή βλάστηση, διαπερνά οδικά δίκτυα, κατοικημένες περιοχές και τελικά οδηγεί στην έκρηξη πυρομαχικών, στην εκκένωση στρατοπέδου και στην ουσιαστική απομάκρυνση των αεροσκαφών F16, πλήττοντας το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι έλεγχοι και οι ασκήσεις πυρασφάλειας, που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε εντολή να υλοποιηθούν “κατόπιν εορτής”, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είχαν αυτοί υλοποιηθεί εκ των προτέρων.Είναι αναγκαία η πλήρης απόδοση ευθυνών, σε όλα τα επίπεδα» επισημαίνει η Ε. Λιακούλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, μαζί με τους συνυπογράφοντες Βουλευτές, ζητά από την Κυβέρνηση απαντήσεις για τις κρίσιμες παραμέτρους της υπόθεσης και συγκεκριμένα για:

- Τη μη αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς στο τμήμα στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών.

- Τις αιτιάσεις που κατακλύζουν το δημόσιο διάλογο, περί ευθυνών της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ.

- Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης (για παράδειγμα, αναγκαία αποψίλωση,αναχώματα με αδρανή υλικά, σύγχρονη συντήρηση υποδομών βάσει των ισχυόντων προτύπων), αλλά και αντιμετώπισης, τέτοιων καταστάσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

- Την εφαρμογή των σχετικών πρωτοκόλλων ασφαλείας.

- Την υποτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ενώ η φωτιά έκαιγε στην περιοχή από την προηγούμενη ημέρα.

- Τηναποτίμηση της απώλειας πυρομαχικών - οπλισμούκαι τις συνέπειες στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των αεροσκαφών F16.

- Το πρόσθετο κόστος που θα επιβαρύνει τους πολίτες για την αναπλήρωση των κατεστραμμένων υλικώνκαι σε ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα έχουν αναπληρωθεί.

Τέλος , από την Γραμματέα της ΚΟ επισημαίνεται ότι το θέμα εξετάζεται και σε άλλες διαστάσεις (πχ ζήτημα δημόσιας υγείας , οικολογικές συνέπειες κλπ) , ενώ βεβαίως αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρώτο πόρισμα σχετικά με τις ευθύνες και ποιων.