Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ζητάει τη θεσμοθέτηση των αμοιβών και της ιατρικής πράξης των εργαστηριακών ιατρών.

«Εσείς που εμπράκτως αναγνωρίζετε την αξία των ιατρικών πράξεων, αποκαθιστώντας σταδιακά τις αμοιβές του ιατρικού κόσμου σε ευρωπαϊκά επίπεδα, είναι η στιγμή να θεσμοθετήσετε την αμοιβή και της ιατρικής πράξης των εργαστηριακών ιατρών» αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η επιστολή του ΠΙΣ προς τον Πρωθυπουργό.

Ο ΠΙΣ αφού εκφράζει την ικανοποίηση του για την πρόσφατη θεσμοθέτηση του προσωπικού ιατρού, ζητάει από τον Πρωθυπουργό να σκύψει πάνω από το πρόβλημα του clawback, το οποίο απειλεί την υπάρξη του εργαστηριακού κλάδου της Ελλάδας.

«Επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους αλλά ιδίως οι μικρότερες και εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαρκή απειλή, καθώς δεν υπάρχει κανόνας περιορισμού της ζήτησης από τον ΕΟΠΥΥ. Φυσικά οι δημόσιες παροχές υγείας οφείλουν να καλύψουν τους πάντες αλλά επιχειρώντας να καλύψουν τα πάντα, αναπόφευκτα συναντούν αδιέξοδα» αναφέρει η επιστολή.

Για τη λύση του προβλήματος, ο ΠΙΣ κάνει λόγο για «οικονομική ενίσχυση και ρυθμίσεις» που είναι «πιο επείγουσες από ποτέ».

Επομένως, ο ΠΙΣ διατυπώνει τα εξής αιτήματα:

- Κατάργηση του clawback

- Ελάφρυνση αθροισμένων υποχρεώσεων

- Καθιέρωση ιατρικής αμοιβής για τους εργαστηριακούς ιατρούς

Την πρωτοβουλία στηρίζει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κ. Γιαννακόπουλος. Οπως αναφέρει:

"Στηρίζουμε της πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΙΣ Θ.Εξαδάκτυλου, να απευθυνθεί με ανοιχτή επιστολή προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για το σοβαρότατο θέμα του clawback των εργαστηρίων.

Το δυσβάσταχτο αυτό μνημονιακό μέτρο που συνεχίζεται καταχρηστικά μέχρι σήμερα, απειλεί άμεσα την βιωσιμότητα των μικρών, μεσαίων αλλά και μεγαλύτερων εργαστηρίων.

Έχει δημιουργήσει δυσβάσταχτα χρέη από το 2013 και συνεχίζει να δημιουργεί ακόμα κα σήμερα φέρνοντας τα πάνω-κάτω στον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων μας.

Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση με γενναίο κούρεμα των παλιών χρεών και να δρομολογηθεί η κατάργησή του από δω και πέρα".