Άφησα να περάσουν λίγες μέρες, μήπως και δω έστω μία «αναγκαστική» αναφορά μνήμης, από κάποιον «επίσημο» πολιτικό ταγό της Λάρισας. Εις μάτην. Κανείς για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Γεωργίου Κατσίγρα.

Του Λαρισαίου που εξαιτίας του ιδρύθηκε η Ιατρική Σχολή της Λάρισας, η σπουδαία Πινακοθήκη με την τεράστια συλλογή έργων του, και φυσικά τον γιατρό που πέρασε από το Χειρουργικό του «κρεβάτι», έστω ένας Λαρισαίος από κάθε οικογένεια. Κάποιοι λίγοι έγραψαν και τίμησαν ναι. Δημοσιογράφοι, Γιατροί, απλοί πολίτες, αλλά μέχρι εκεί. Η «επίσημη» πλευρά της πόλης, απούσα…

Όπως λένε, τους φίλους τους διαλέγεις, τους συγγενείς όμως τους βρίσκεις. Αν γινόταν να μη σε βρω, αλλά να πρέπει να σε διαλέξω για θείο μου, θα έλεγα και πάλι «Ναι». Για όσα μου κληροδότησες. Για όσα μου δίδαξες. Για τα δεκάδες απογεύματα στο Ιατρείο σου στη Λάρισα. Για τη συνέντευξη που μου έδωσες για μία εργασία μου στη Γ' Δημοτικού και την «πρόβλεψη» που έκανες τότε... Για το χαμόγελό σου, όταν με έβλεπες στην πόρτα της Κλινικής.

Ξεχωρίζω λίγες γραμμές από το δημοσίευμα του «Ημερήσιου Κήρυκα» της εποχής: Μάρτιος του 1998...«Ο μεγάλος Γεώργιος Κατσίγρας, ο σπουδαίος Γιατρός που λάτρεψε το νυστέρι και τη Λάρισα όσο κανείς, πέρασε στην αιωνιότητα. Γεννήθηκε στην Λάρισα στις 20 Φεβρουαρίου του 1914. Ήταν γιος του Ιωάννη Κατσίγρα, γεωπόνου από την Ανατολική Ρωμυλία και της Λαρισαίας Ελένης Καραμπίλια. Πρώτος εξάδελφος μίας άλλης σπουδαίας προσωπικότητας για την πόλη μας, του παλιού Δικηγόρου και τέως Βουλευτού, Βάσου Καραμπίλια».

Κάποιος έλεγε ότι οι άνθρωποι «φεύγουν» μόλις τους ξεχάσουμε. Δυστυχώς ο σπουδαίος Λαρισαίος Γιατρός και μέγας Ευεργέτης της Λάρισας, «έφυγε» μόνο για τους «επίσημους» ταγούς της πόλης. Θα είναι όμως πάντα εδώ, για όλους εμάς. 25 Χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που η Λάρισα έγινε πιο «φτωχή» και από τότε όλο και «φτωχαίνει», καθώς οι σπουδαίοι δεν αναπληρώνονται. Θα σε μνημονεύω πάντα ως ελάχιστο χρέος τιμής. Δεν βγαίνουν δα και κάθε μέρα τέτοιοι Λαρισαίοι. Άλλωστε την ιστορία αυτής της πόλης, έγραψαν κάποτε ορισμένοι σπουδαίοι και είναι πλέον πιο αναγκαίο από ποτέ, να συνεχίσουν και κάποιοι άλλοι να την γράφουν…

Βάσος Καραμπίλιας 

Δικηγόρος – Επιστημονικός Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων