Για το πλαίσιο της κρατικής αρωγής στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες κυρίως στη Θεσσαλία μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις” και στους Κ. Παπαχλιμίντζο και Χρ. Βίδου ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι πολίτες είναι σε δύσκολη θέση, γι αυτό είναι η πολιτεία δίπλα τους. Παράλληλα σημείωσε ότι η τωρινή καταστροφή είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από εκείνη που προκάλεσε η κακοκαιρία Ιανός. “Το φαινόμενο ήταν ακραίο και στην εξέλιξη του και στον όγκο του και στη σφοδρότητα του. Με αποτέλεσμα όλοι, όλοι μα όλοι να είναι στο πεδίο εκεί και να δίνουν εντολές, κατευθύνσεις για να μπορέσει να σωθεί κατά κύριο λόγο η ανθρώπινη ζωή” σημείωσε.

Κάνοντας αναφορά στις αποζημιώσεις, τόνισε πως το μέτρο της κυβέρνησης αφορά και τη δεύτερη κατοικία. Όπως είπε, η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr για τη στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες έχει ήδη ανοίξει για τις περιοχές και τους νομούς της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας. 

Την Τετάρτη θα ανοίξει και για την Λάρισα, τη Φθιώτιδα και μέχρι τέλος εβδομάδας και για τις υπόλοιπες περιοχές. 

Η πλατφόρμα, όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος, θα παραμείνει ανοιχτή για πολλές εβδομάδες. Σε 45 χωριά έχει προχωρήσει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, όπου δεν θα γίνουν αυτοψίες.

Περνάμε και μία διάταξη όπου στόχος μας είναι να χορηγήσουμε την αποζημίωση για την οικοσκευή αυτοματοποιημένα και να μην χρειαστεί καν να υποβάλλουν αίτημα στην πλατφόρμα. Έχει γίνει σχετική διάταξη και έχει πάρει τον δρόμο της θεσμοθέτησης” δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Σημείωσε ότι υπάρχει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια καταχωρημένο ένα ποσό, ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στα 300 εκατομμύρια, το οποίο φυσικά αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες.

Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αποθεματικό του προϋπολογισμού. Υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών σε αυτό το θέμα, οπότε δεν θα πρέπει να υπάρχει σε κανένα πολίτη άγχος, αλλά φυσικά κινούμαστε και προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σήμερα είναι μια τέτοια ημέρα όπου η προσπάθεια αυτή ανεβαίνει σε επίπεδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους, γιατί η χώρα μας είναι στον πυρήνα των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής“.