Ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στη Λάρισα, στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ – Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό, που υλοποιούν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγρινίου. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επανέκαμψε στη θεσσαλική πρωτεύουσα, προκειμένου να ολοκληρώσει τις δράσεις ενημέρωσης και δικτύωσης σε σχέση με τη διαχείριση του αστικού νερού και παράλληλα να βάλει σε τροχιά υλοποίησης τα συγκεκριμένα βήματα που αναδείχθηκαν ως αναγκαία στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ στη Λάρισα, τον Ιούνιο του 2015.

Πιο συγκεκριμένα,  το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου πραγματοποίησε στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  με θέμα  «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ»  και τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΔΕΥΑ Λάρισας, της πανεπιστημιακής κοινότητας, επαγγελματικών ενώσεων,  εκπαιδευτικών, φορέων αρμόδιων για τα υδατικά ζητήματα της πόλης,  κ.ά.

Η  εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση της κ. Χρυσής Λασπίδου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  η οποία τόνισε την ανάγκη μετάβασης σε μοντέλα «έξυπνων πόλεων» (smart cities), που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας στα πεδία της ενέργειας, των μεταφορών και των υδατικών πόρων. Ειδικότερα για το θέμα της διαχείρισης του νερού η κ. Λασπίδου ανέφερε, ότι το παγκόσμιο πρόβλημα των διαρροών, που στην Ελλάδα ευθύνεται για απώλειες της τάξης του 25%, μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων, όπως είναι οι αισθητήρες πίεσης που παρέχουν τη δυνατότητα  άμεσης διαπίστωσης των διαρροών ή ακόμα και πρόβλεψής τους.  Η κ. Λασπίδου τόνισε, επίσης, ότι τα προβλήματα νερού μπορούν να υπερκερασθούν πραγματικά μόνο με τη συνεργασία πολιτών, που θα εμπλακούν στη διαδικασία βελτιστοποίησης και μέσα από διαδικασίες όπως η δημιουργία συλλογικής ευφυΐας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας, η αυτορύθμιση κ.ά. θα προωθήσουν την αλλαγή συμπεριφοράς στην κατεύθυνση της ενεργούς συμμετοχής στη διαχείριση του πόρου.

Εκ μέρους της ΔΕΥΑ Λάρισας μίλησαν ο Αντιπρόεδρος κ. Θεόδωρος Καφφές και ο Διευθυντής κ. Απόστολος Μπαλογιάννης, οι οποίοι παρουσίασαν τις υδατικές προκλήσεις της περιοχής, αλλά και τις προσπάθειες της επιχείρησης τόσο για την ασφαλή κάλυψη των υδατικών αναγκών των πολιτών, όσο  και για τη διασφάλιση της   βιωσιμότητας του πόρου. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν οι δράσεις εντατικής παρακολούθησης των μεγάλων καταναλώσεων, ποιοτικού ελέγχου των υδάτων τοποθέτησης νέων υδρομέτρων κ.ά. και παράλληλα αναδείχθηκαν οι συντονισμένες προσπάθειες εντατικοποίησης της ενημέρωσης των πολιτών και αξιοποίησης συνεργιών και κοινοτικών προγραμμάτων.

Οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση της συνεργάτιδας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε θέματα συμμετοχικών διαδικασιών κ. Άννυς Μητροπούλου σχετικά με τα εργαλεία μιας οργανωμένης διαβούλευσης, μέσα από την οποία αναπτύχθηκαν οι βασικές αρχές, οι προϋποθέσεις, οι όροι και οι μεθοδολογίες των συμμετοχικών διαδικασιών. Αμ’έπος αμ’έργον, η ροή της εκδήλωσης προχώρησε από τη θεωρία στην πράξη, αξιοποιώντας στη διαβούλευση που ακολούθησε με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων, τις τεχνικές των εργαστηρίων σεναρίων και της ανταλλαγής ρόλων. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων κλήθηκαν να  μπουν στη θέση των πολιτών και αντίστροφα οι συμμετέχοντες πολίτες στη θέση εκπροσώπων της ΔΕΥΑΛ και με αντιστραμμένες πλέον ιδιότητες να εισφέρουν λύσεις στο πρόβλημα της τιμολόγησης, που αναδείχθηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων, ως το πλέον σημαντικό για την πόλη της Λάρισας. Αμφότερες οι ομάδες κατέληξαν στην ανάγκη διαμόρφωσης της τιμολογιακής πολιτικής σε συνάρτηση με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και την επάρκεια του νερού, συνυπολογίζοντας το χρηματοοικονομικό και το περιβαλλοντικό κόστος, αντίστοιχα. Παράλληλα, αποτυπώθηκε η ανάγκη διαφάνειας στη λειτουργία της ΔΕΥΑΛ (δημοσιοποίηση ποιοτικών αναλύσεων, αναθέσεων έργων κ.λ.), ούτως ώστε να εμπεδωθεί σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την επιχείρηση.

Τέλος, το διάστημα 10-12 Νοεμβρίου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS πραγματοποίησε  εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε πάνω 1.000 μαθητές του Δήμου, με θέμα την εξοικονόμηση του νερού και το ρόλο τον οποίο μπορούν οι ίδιοι οι νεαροί πολίτες να διαδραματίσουν στην προστασία του πόρου.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξη