Χωρίς λαϊκή αγορά θα είναι σήμερα Τρίτη 20 Φεβρουαρίου η Λάρισα (στην περιοχή των ΚΤΕΛ και του Σιδηροδρομικού Σταθμού) καθώς όλες οι λαϊκές αγορές στη Θεσσαλίας απεργούν με όλα τα πωλούμενη είδη για το κόστος παραγωγής, για το φορολογικό, για κατάργηση των δύο ενημεροτήτων στη θεώρηση αδειών, για τα pos.

Σε ψήφισμά της η Ομοσπονδία αναφέρει:

“Οι συνεχείς αυξήσεις στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων οδηγούν τους παραγωγής και τους επαγγελματίες πωλητές σε αδιέξοδο.

Αν μειωθεί το κόστος παραγωγής σύμφωνα με τις προτάσεις μας και τα αιτήματά μας το σίγουρο είναι ότι: οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν μειώσεις στις τιμές των οπωρολαχανικών από 30% έως 50%

Αιτήματα:

Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

Πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατόρα στο αγροτικό ρεύμα

Έλεγχος και μείωση των τιμών στα αγροεφόδια, το ΦΠΑ στις αγορές αγροεφοδίων να είναι μηδενικό

Το ΦΠΑ στις πωλήσεις στα οπωροκηπευτικά να μειωθεί στο 6%

Όχι στην οριζόντια τεκμαρτή υπεροφορολόγηση και τις τριετίες. Το τεκμήριο των 10.920€ δεν μπορεί να είναι οριζόντιο για όλα τα επαγγέλματα. Για παράδειγμα, οι λαϊκές αγορές δεν λειτουργούν καθημερινά στην Περιφέρεια. Ειδικά στην Περιφέρεια που λειτουργούμε από 12 έως 15 ημέρες το μήνα. Σε άλλες περιοχές και Δήμους οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι.

Για τα POS πρέπει το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει πιο μηχάνημα μπορεί να ανταποκριθεί σε εξωτερικό χώρο και με αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι:

Δεν είμαστε στεγασμένοι

Είμαστε εκτεθειμένοι σε όλα τα καιρικά φαινόμενα.

Ελεύθερο Wi-Fi δεν υπάρχει οπότε κάθε μήνα πρέπει να αγοράζουμε κάρτα sim. Δ) Το 80% είναι μεγάλης ηλικίας και το ίδιο και οι πελάτες μας. Οπότε με την τεχνολογία είναι δύσκολα.

Οι τράπεζες πρέπει να συνεργαστούν και να διευκολύνουν τους παραγωγούς και τους εμπόρους των Λαϊκών Αγορών. Προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί οι χρεώσεις να επιβαρύνουν εμάς και όχι τον κάτοχο της κάρτας ο οποίος χτίζει το αφορολόγητο. Πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν είμαστε μάρκετ και ο κάθε πελάτης που κάνει μια συναλλαγή σε εμάς θα κάνει από 10-15 και με μικροποσά.

Το ηλεκτρονικό δελτίο να μην ισχύει για τις Λαϊκές Αγορές αλλά το χειρόγραφο και κατά προσέγγιση να ισχύσει για την χονδρική πώληση.

Εξαίρεση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας από τα δικαιολογητικά θεώρησης των παραγωγικών και επαγγελματικών αδειών των Λαϊκών Αγορών.

Αν μειωθεί το κόστος παραγωγής θα σταματήσει η ερημοποίηση της υπαίθρου. Θα αυξήσουμε τις καλλιέργειες και κατά συνέπεια τις παραγωγές μας και θα έρθουν νέοι και να καλλιεργήσουν. Και όχι εισαγόμενα αμφιβόλου ποιότητας, επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταργηθεί εδώ και τρεις δεκαετίες.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα τα εξετάσετε και εμείς οι μικροκαλλιεργητές θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να προσφέρουμε φρέσκα, φθηνά και ποιοτικά προϊόντα."