Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κατά την χθεσινή του συνεδρίαση εκτίμησε πως η συνεχιζόμενη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα τόσο στην περίθαλψη των ασθενών όσο και στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος.

Ιδιαίτερα εκτίμησε πως οι συνεχώς διογκούμενες σε αριθμό λίστες ταλανίζουν τα νοσοκομεία της χώρας με αποτέλεσμα σε ορισμένα από αυτά να τίθεται εκτός λειτουργίας ο χειρουργικός τομέας (Παπανικολάου, ΠΑΓΝΗ, κά). Οι προτεινόμενες από το Υπ. Υγείας εμβαλωματικές λύσεις αντί να επιλύσουν προβλήματα, δημιουργούν νέες στρεβλώσεις και συντηρούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και παραοικονομίας.

Για τους λόγους αυτούς, ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει άμεσα και για μια ακόμα φορά τα παρακάτω:

1.Το άνοιγμα και την λειτουργία των κλειστών χειρουργικών αιθουσών του ΠΓΝΛ και του ΓΝΛ με αντίστοιχες προσλήψεις προσωπικού εκεί όπου χρειάζεται, ώστε να αυξηθεί ο χειρουργικός χρόνος και να σταματήσουν οι πιέσεις για παράκαμψη της χειρουργικής λίστας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η ενιαία ηλεκτρονική λίστα και η παρακολούθηση της μέσω ειδικής εφαρμογής από τον ασθενή, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση πρέπει όμως να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν, μετά φυσικά από την εκκαθάρισή της.

2.Την άμεση ανακατανομή του χειρουργικού χρόνου μεταξύ όλων των γιατρών, όλων των βαθμίδων μέσα στην ίδια κλινική, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών. Την δίκαιη αυτή κατανομή την θεωρούμε πολύ σημαντική τόσο για την διατήρηση της επιστημονικής ικανότητας και των δεξιοτήτων του γιατρού, όσο και για την εκπαίδευση ειδικευομένων και φοιτητών.

3.Η μισθολογική αναβάθμιση όλων των γιατρών ΕΣΥ και η εναρμόνιση του μισθολογίου τους στα προ του 2012 επίπεδα, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι αξιοκρατικές διαδικασίες ανέλιξης του γιατρού και οι καλύτερες συνθήκες εργασίας αποτελούν πλέον μονόδρομο τόσο για την στελέχωση του ΕΣΥ, όσο και για τη θεραπεία της αιμορραγίας μας σε ιατρικό προσωπικό προς το εξωτερικό.

4.Να αμβλυνθούν οι ανισότητες περίθαλψης μεταξύ των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με την ισότιμη κοστολόγηση των ΚΕΝ, όπου και αν αυτοί νοσηλεύονται (νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική), ώστε ο οργανισμός να εξοικονομεί οικονομικούς πόρους.

Όλα τα ανωτέρω σημεία που επισημάναμε και άλλα κατά καιρούς που έχουμε δημοσιοποιήσει, θεωρούμε πως αποτελούν κομβικά σημεία για την αναμόρφωση του ΕΣΥ και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους συμπολίτες μας.