Το τσίπουρο Τυρνάβου είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς παράγεται από την εξαιρετική ποικιλία σταφυλιών Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου, που αναδύει αρώματα τα οποία το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αποστάγματα.

Η παραδοσιακή απόσταξη των στέμφυλων στον Τύρναβο αποτελεί μια γιορτή για τους αμπελοκαλλιεργητές, που έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τσίπουρο νέας παραγωγής. Με μικρή καθυστέρηση οι φωτιές έχουν ανάψει στα καζαναριά, με το “δάκρυ της παναγίας” -έτσι χαρακτηρίζουν το τσίπουρο οι Τυρναβίτες- να ρέει, συνοδευόμενο από ψητά και παραδοσιακούς μεζέδες.

Σε μία τέτοια γιορτή βρέθηκαν στον Τύρναβο, ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής της ΠΑΕ ΑΕΛ, Τάκης Παραφέστας και Ηλίας Φυντάνης, αντίστοιχα, ο πρώην γενικός αρχηγός του Τυρνάβου, Αλέκος Μπότης,ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ, Βρασίδας Κοντοθανάσης  οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Τυρνάβου, Νίκος Φακίτσας και Χρήστος Ντριγκόγιας, ο προπονητής ιστιοπλοΐας Κώστας Χρηστομάνος, καθώς και ο επιχειρηματίας, Γιάννης Κακαρόντζας.

Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο ιδιοκτήτης του καζαναριού και πρώην ποδοσφαιριστής του Τυρνάβου, Θάνος Χαλκιάς, με τη βοήθεια του Δημήτρη Φώλια, κορυφαίου στα ψησίματα και τους παραδοσιακούς μεζέδες.

Η συζήτηση αφορούσε τη διαδικασία της απόσταξης, τα προβλήματα των αμπελοκαλλιεργητών και τα δρώμενα του ποδοσφαίρου. Το τσίπουρο Τυρνάβου έχει αποκτήσει φήμη και ιδιαίτερη δυναμική τόσο στην ελληνική όσο και στην ξένη αγορά, δίνοντας σημαντική οικονομική ανάσα στους αμπελοκαλλιεργητές.

ertnews.gr