Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα αλλά και τους συνταξιούχους, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με αναφορά του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός υπενθυμίζει πως επρόκειτο για μία απόφαση από τα «μαύρα» μνημονιακά χρόνια που όμως η χώρα μας άφησε πίσω της το 2019, αλλά και την καταστρατήγηση της θεμελιώδους αρχής της αναλογικότητας που επιτάσσει το σύνταγμα.

Αναλυτικά η αναφορά του κ. Κόκκαλη: «Κύριε υπουργέ, σε ένα κράτος δικαίου που θέλει να αφήσει πίσω του τα «μαύρα» για την κοινωνία αλλά και την ίδια τη δημοκρατία χρόνια, αποτελεί προαπαιτούμενο η απόρριψη κάθε μέτρου και κάθε απόφασης που έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας των πολιτών όπως αυτή διατυπώνεται στο σύνταγμα, τόσο στα δικαιώματα όσο και στις υποχρεώσεις τους.

Υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα, είναι αδήριτη η ανάγκη να καταργηθεί άμεσα η εισφορά αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του δημοσίου και τους συνταξιούχους. Ένα μέτρο, όπως και τόσα άλλα, που θεσπίστηκε υπό τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών, επιβαρύνοντας οικονομικά μία μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας.

Ωστόσο, η διατήρησή του για τις δύο κατηγορίες πολιτών που προανέφερα, συνιστά κατάφωρη αδικία και αντιτίθεται στην αρχή της αναλογικότητας του συντάγματος.

Η χώρα μας έχει από το 2019 εξέλθει από τον προκρούστη των μνημονίων που αποτέλεσε και το αφήγημα σωρείας - αμφιλεγόμενων συνταγματικά - νόμων. Πλέον, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καμία κυβέρνηση, ώστε να υφίσταται μία «καταναγκαστική αλληλεγγύη» που όμως επί της ουσίας είναι ένα ξεκάθαρο μεροληπτικό χαράτσι για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες.

Αυτό εξάλλου επισημαίνουν με πρόσφατη ανακοίνωσή τους και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας στην εκτελεστική εξουσία όχι μόνο το γράμμα του νόμου, αλλά και την ηθική του.

Για όλα τα παραπάνω, σας ζητώ να προχωρήσετε άμεσα στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα και τους συνταξιούχους».