Η στήριξη του περιφερειακού τύπου είναι κυβερνητική προτεραιότητα, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, στα  εγκαίνια της έκθεσης πολιτικής φωτογραφίας που διοργάνωσε η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» για την επέτειο των 94 χρόνων της.

Ο υπουργός κ. Νίκος Παππάς που εγκαινίασε στο ΟΥΗΛ την έκθεση με προσωπογραφίες Λαρισαίων πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί και πρόεδροι της Βουλής,  κατά το χαιρετισμό του έκανε λόγο για προώθηση δέσμης μέτρων για τη στήριξη του περιφερειακού τύπου ενώ αναφέρθηκε και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο επαρχιακός τύπος στην εξέλιξη των γεγονότων σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων σημείωσε:  «Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ έχει ένα λαμπρό παρελθόν όμως εκείνο που έχει σημασία περισσότερο από όλα, είναι ότι έχει υψηλές στοχεύσεις για το μέλλον. Ο επαρχιακός τύπος έχει παράδοση, ρίζες και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών. Ο ρόλος που διαδραματίζει είναι καθοριστικός, καθώς είναι η φωνή του πολίτη και ο έλεγχος της πολιτικής εξουσίας. Οι τοπικές εφημερίδες έχουν το προνόμιο να καθορίζουν τα γεγονότα σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα η κυβερνητική στήριξη δεν ήταν επαρκής σε ότι έχει να κάνει με την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης στον περιφερειακό τύπο. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε αυτό το μοντέλο που μπέρδευε την είδηση με την προπαγάνδα. Πέρα από τα αυστηρά κριτήρια στην τηλεοπτική αδειοδότηση, προωθούμε την εποπτεία της κρατικής διαφήμισης-70% σε κεντρικό επίπεδο και 30% σε περιφερειακό-, θεσπίζουμε το μητρώο των online media για μέγιστη αδιαφάνεια. Επιπλέον, εξετάζουμε τρόπους ενίσχυσης του περιφερειακού τύπου μέσω ΑΠΕ. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν και χρήζουν βελτιώσεων. Δυστυχώς υπάρχει ο αθηνοκεντρισμός της δημοσιογραφικής ύλης. Η συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας του περιφερειακού τύπου δεν πρέπει να γίνει αντιληπτή μονάχα από την κεντρική ηγεσία, αλλά από όλους. Όσοι θεωρούν ότι το έντυπο έχει πεθάνει και προεξοφλούν ότι θα σβήσει, πρέπει να ξέρουν ότι όσο υπάρχουν πολίτες που εκφράζουν την άποψη τους θα υπάρχουν και έντυπα».

Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία του με ευχές για μακροημέρευση της εφημερίδας, συνέχιση του αγώνα της για ενημέρωση των πολιτών αλλά την ανάπτυξη του τόπου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, στην ομιλία του δήλωσε ότι η εφημερίδα παραμένει η εφημερίδα των Λαρισαίων αντιστεκόμενη με επιτυχία στην οικονομική και τη γενικότερη κρίση του τύπου, χάρη στην αγάπη και την στήριξη των χιλιάδων καθημερινών αναγνωστών. «Καθημερινό μας μέλημα είναι να παραδίδουμε καθημερινά ένα πλούσιο φύλλο  με έμφαση στις τοπικές ειδήσεις και γεγονότα, από όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής δίνοντας ταυτόχρονα σφαιρική ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπή Ελλάδα, διαθέτοντας παράλληλα το χώρο της  στους αναγνώστες που θέλουν να πουν τη γνώμη τους, να προβάλλουν το αίτημα και το παράπονο τους, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να κρίνουν, να διαμαρτυρηθούν ή να επιββραβεύσουν. Όλα αυτά βεβαίως δεν θα θεωρούνταν αυτονόητα αν η εφημερίδα δεν είχε καταφέρει να διατηρήσει της οικονομική της αυτοδυναμία και αυτοτέλεια, γεγονός που της επιτρέπει να πορεύεται χωρίς δουλείες και εξαρτήσεις με μοναδικό γνώμονα το καλό της πόλης και της  Θεσσαλίας» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η εφημερίδα ήταν και θα είναι πάντα ανοιχτή και θα συνεχίσει να μοχθεί καθημερινά για να φέρει εις πέρας την αποστολή της που είναι η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και η αλήθεια.

Επιπρόσθετα,  αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της εφημερίδας, στο νέο τοπίο της έντυπης και οπτικοακουστικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας χωρίς παρέκκλιση από τις αρχές με τις οποίες πορεύεται έως τώρα. «Γιατί η σκυτάλη στη νέα γενιά, πρέπει και θέλει να χει τη δική της σφραγίδα. Που απ’ τα κατορθώματα του παρελθόντος προτιμά τις ευκαιρίες του μέλλοντος. Και σε αυτή την κατεύθυνση πορευόμαστε  ιδιοκτησία, διεύθυνση και εργαζόμενοι της «Ελευθερίας». Κλείνοντας, σχολίασε ότι η επιλογή της λιτής παρουσίασης των φωτογραφιών έγινε σκόπιμα καθώς έτσι πρέπει να είναι οι πολιτική και οι πολιτικοί, λιτοί και αληθινοί.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μετέφερε τις ευχές του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη για μακροημέρευση και συνέχιση της μάχης της για ενημέρωση και αντικειμενικότητα. «Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι μια εφημερίδα που αναδείχτηκε με ηγετικά χαρακτηριστικά. Ο Τάκης Δημητρακόπουλος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα του και εύχομαι οι συνεχιστές του να διατηρήσουν το βηματισμό του. Το χαρτί δεν πρόκειται να πεθάνει, πολύ απλά γιατί είναι το μόνο που αντιμετωπίζει τα γεγονότα με ψυχραιμία και ο ρόλος του εντύπου είναι καθοριστικός για την ανασύνθεση της κοινωνίας. Η «Ε» με την είσοδο της στην ψηφιακή εποχή θα επιτελέσει άρτια το έργο της» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για το εκδοτικό φαινόμενο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» μίλησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Ο περιφερειάρχης στο σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι η δυναμική της εφημερίδας, αποδεικνύεται εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας της Λάρισας. «Σας διαβεβαιώνω ότι η εφημερίδα είναι γνωστή παντού και θεωρείται πρότυπο για άλλες εκδοτικές προσπάθειες. Η «Ε» πρεσβεύει την ανεξάρτητη και υπεύθυνη ενημέρωση. Η δημοσιογραφία έχει και παρόν και μέλλον αρκεί να έχει τίμια σχέση με το λαό. Ο περιφερειακός τύπος είναι βιώσιμος. Εάν η χώρα μπει σε τροχιά παραγωγής τότε η ευημερία είναι δεδομένη» πρόσθεσε και καταλήγοντας ευχήθηκε η εφημερίδα να συνεχίσει όχι μόνο το δημοσιογραφικό αλλά και το κοινωνικό της έργο(παιδικοί σταθμοί, ιδρύματα, δωρεές κ.λ.π.) γιατί η κοινωνία το έχει ανάγκη.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, σε σύντομο χαιρετισμό του μίλησε για τις μάχες που έδωσε η οικογένεια Δημητρακοπούλου για να φτάσει την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στην κορυφή. Στη πολύχρονη πορεία της, όπως πρόσθεσε, έχει καταγράψει τη ζωή της πόλης σε κάθε επίπεδο και έχει αποδειχθεί πόσο πολύ την έχει ανάγκη ο τόπος. Αναφερόμενος, στην έκθεση πολιτικής φωτογραφίας, ο δήμαρχος σχολίασε ότι πρόκειται για ένα ευφυή τρόπο να προσέγγισης της πολιτικής ιστορίας του τόπου με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Καταλήγοντας, ευχήθηκε στη διεύθυνση και το προσωπικό του δημοσιογραφικού οργανισμού να συνεχίσουν να υπηρετούν με πάθος την αντικειμενικότητα, ακόμη και αν κάποιες φορές δεν ικανοποιούνται οι αρχές του τόπου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του  ιατρού-ερευνητή και επί χρόνια συνεργάτη της «Ε»  κ. Νίκου Παπαθεοδώρου και ξενάγηση στην έκθεση.

Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στις συνθήκες κοινωνικές και πολιτικές που επικρατούσαν τη χρονιά που πρωτοκυκλοφόρησε η εφημερίδα

Αναφερόμενος, στην έκθεση πολιτικής φωτογραφίας υπογράμμισε μεταξύ άλλων «Από την πλειάδα των βουλευτών της όλα αυτά τα χρόνια, η πολιτεία επέλεξε κάποιοι απ’ αυτούς να αναλάβουν πιο υπεύθυνα αξιώματα, από τη θέση του υπουργού και του προέδρου της Βουλής. Η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ανέτρεξε στην πολιτική ιστορία της περιοχής κατά τα χρόνια της λειτουργίας της, τους εντόπισε και τους παρουσιάζει στην έκθεση πολιτικής φωτογραφίας με σκοπό να τους προβάλλει στο ευρύ κοινό. Οι αντιπρόσωποι που ο λαός της περιοχής της Λάρισας επέλεγε να τον εκπροσωπήσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είχαν ανέκαθεν την αμέριστη συμπαράσταση της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού. Οι στήλες της εφημερίδας ήταν και είναι πάντα ανοικτές στους αναγνώστες, στους φορείς της πόλεως και στους τοπικούς άρχοντες για να προβάλλουν τα αιτήματά τους. Και καθώς η αρθρογραφία της υποστηρίζει ένθερμα τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, οι βουλευτές και κατά μείζονα λόγο οι υπουργοί, μεταφέρουν τη φωνή τους στην έδρα λήψεως των αποφάσεων, τη Βουλή, και προσπαθούν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επίλυση των  προβλημάτων για το καλό της περιοχής μας. Από την άποψη αυτή η συμβολή της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» όλα αυτά τα χρόνια στην εξέλιξη της Λάρισας σε πολλούς τομείς, είναι ανεκτίμητη».

     Με τις αρχές αυτές που έθεσε ο ιδρυτής της πορεύτηκε η εφημερίδα από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της το 1922 μέχρι και σήμερα, είπε ο κ. Παπαθεοδώρου για να καταλήξει με την επισήμανση ότι η  αντικειμενικότητα, η διατήρηση ίσων αποστάσεων με όλες τις πολιτικές παρατάξεις, η εγκυρότητα και η πληρότητα του περιεχομένου της σε όλους τους τομείς, είχαν σαν αποτέλεσμα η εφημερίδα να κερδίσει την αγάπη των αναγνωστών της, να θεωρείται η εφημερίδα όλων των Λαρισαίων, να έχει την μεγαλύτερη κυκλοφορία από όλες τις επαρχιακές εφημερίδες και από πολλές αθηναϊκές, και να διαβάζεται καθημερινά από 100.000 περίπου αναγνώστες. Στην εκδήλωση παρέστησαν  ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο αρχηγός ΑΤΑ Χρ. Χριστοδούλου, ο διοικητής 1ης Στρατιάς Ηλίας Λεοντάρης, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κ. Κολλάτος, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Π. Σαρχώσης, οι βουλευτές Κ. Μπαργιώτας, Χρ. Κέλλας, Μάξ. Χαρακόπουλος, ο πρώην υφυπουργός Ν. Φαρμάκης, οι πρώην υπουργοί Εκτ. Νασιώκας, Φίλ. Σαχινίδης, Γ. Αδαμόπουλος, Μ. Χρυσοβελώνη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Αδάμ, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλ. Νταβέλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δ. Παληογιάννης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δ. Κατσαρός, ο διοικητής των Νοσοκομείων Παν. Νάνος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Δ. Τάχος, αντιδήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης κ. Αχίλιος Τσούτσουρας, οι εκδότριες - διευθύντριες της «Ε» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου και Δανάη Γ. Δημητρακοπούλου, οι εργαζόμενοι της «Ε», εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων της πόλης και πλήθος κόσμου. *Χαιρετιστήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος. Την εκδήλωση συντόνιζε η συντάκτρια της «Ε» κ. Λένα Κισσάβου

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ (Ελευθερία)