Στον ιερό ναό του αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας βρέθηκε χθες το απόγευμα ο οικείος μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, όπου χοροστάτησε κατά την ακολουθία του όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας.

Ο κ. Ιερώνυμος, που πλαισιωνόταν από τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης, αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Μουρτζανό, παίρνοντας αφορμή από την ακολουθία του Νυμφίου ανέφερε πως “οι ακολουθίες αυτές είναι ένας γάμος μεταξύ της τραυματισμένης πνευματικά ψυχής μας με τον τραυματισμένο σωματικά Χριστό. Ιδιαίτερα ο νυμφίος όπως είναι στην εικόνα προσωποποιείται ως ο νυμφίος της κάθε ψυχής. Είναι δηλαδή και ο νυμφίος της δικής μου ψυχής που έρχεται να την παντρευτεί και να δεσμευτούν σε έναν ακατάληπτο δεσμό με προοπτική την αιωνιότητα. Σε έναν δεσμό ο οποίος δεν πρόκειται να καταλυθεί ποτέ και ο οποίος εξαρτάται μόνο από την ανταπόκριση της δικής μας ψυχής στην πρόσκληση αυτή του νυμφίου”.

Θέλοντας να απαντήσει στο γιατί ο Χριστός σήμερα μας παρουσιάζεται χτυπημένος, κουρελιασμένος και ταπεινωμένος, ο μητροπολίτης Λαρίσης σημείωσε πως “o Χριστός είναι ντυμένος έτσι γιατί εμείς τον καταντήσαμε με την δική μας αμαρτία, αφού ο Χριστός στην εικόνα του νυμφίου είναι ο καθρέφτης της δικής μας ψυχής”, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως “αυτά τα κουρέλια δεν τα φοράει ο Χριστός αλλά η ψυχή μου. Αυτά τα χτυπήματα και τους μώλωπες μπορεί να τα δέχτηκε ο Χριστός στο σώμα του πριν από την Σταύρωση, είναι όμως τα δικά μου πνευματικά χτυπήματα και οι δικές μου ήττες”.

Επιχειρώντας να στηλιτεύσει τα σαρκικά πάθη που κατακλύζουν τον σημερινό άνθρωπο, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως “πολλοί στις μέρες μας πιστεύουν ότι για να ανέβουν πρέπει να χάσουν κάθε ηθικό φραγμό και να εκμεταλλευτούν ακόμη και τα σωματικά προσόντα για μια θέση και αξία”, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως “δυστυχώς στον χρόνο που προηγήθηκε είδαμε πάρα πολλές αποκαλύψεις αισχροτήτων και αναφορές εκβιασμών και πειθαναγκασμών νέων ανθρώπων από παλαιότερους που κυριαρχούσαν στον ίδιο χώρο. Είναι κοινό μυστικό ότι προϊστάμενοι και αφεντικά πιέζουν τους υφιστάμενους και τους εκμεταλλεύονται όχι μόνο εργασιακά αλλά ηθικά και σωματικά”.

Παράλληλα, ο μητροπολίτης Λαρίσης συμπλήρωσε πως “τα όσα έγιναν μέσα στην Σαρακοστή και πριν από αυτήν ουσιαστικά απέδειξαν την σαπίλα της κοινωνίας μας σε πολλά επίπεδα και μάλιστα ξεφτίλισαν ανθρώπους όχι για αυτά τα οποία έκαναν αλλά κυρίως επειδή εμφανίστηκαν ανακόλουθοι σε σχέση με αυτά τα οποία έλεγαν. Είδαμε ότι πολλοί από αυτούς που μας είχαν μπουχτίσει με κηρύγματα υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων οι ίδιοι τελικά φάνηκαν ανακόλουθοι στις πράξεις τους και προδότες των ίδιων τους των λόγων και αυτοεξευτελίστηκαν”.

Επιδιώκοντας να αφυπνίσει όσους ενδεχομένως βιώσουν στο μέλλον τέτοιες παρόμοιες καταστάσεις, ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε πως “είναι γεγονός ότι από την κοινωνία μας τείνει να εκλείψει η αίσθηση της ντροπής. Αρχίζουμε να συνηθίζουμε με τις εκτροπές και πολλά τα θεωρούμε φυσιολογικά χωρίς όμως να είναι”, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως “ο Θεός έβαλε το συναίσθημα της ντροπής. Έδωσε την φωνή της συνείδησης. Έβαλε ηθική τάξη και φραγμούς για να μην απανθρωποποιείται ο άνθρωπος και να παραμένει άνθρωπος. Για να μην ελκύεται και να μην φέρεται από τα σαρκικά πάθη. Να μην είναι μόνο σαρκικός αλλά και πνευματικός και να κοιτάζει στον ουρανό, να βλέπει τον Θεό και να μπορεί να ανταποκρίνεται σε μια ουσιαστική σχέση μαζί του”.

Ο μητροπολίτης Λαρίσης έκλεισε λέγοντας πως “ο γάμος της ψυχής του καθενός με τον νυμφίο Χριστό είναι υπόθεση προσωπικού αγώνα για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή την εικόνα που στήνουμε σήμερα στη μέση του ναού. Έτσι ενωμένοι με τον Χριστό θα μπορέσουμε να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας και να χαρούμε την αιωνιότητα ατενίζοντας τη θέα του προσώπου του”.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης