Μετά τη δημόσια παρέμβαση  που πραγματοποίησε η Λαρισαία βουλευτής Ευαγγγελία Λιακούλη για την τοποθέτηση απινιδωτών σε όλους τους χώρους συναθροίσεων, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής υιοθέτησε την πρωτοβουλία της και κατέθεσε ερώτηση – παρέμβαση προς τους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ το  αίτημά της διατύπωσε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Αφορμή για την ερώτηση αποτέλεσε η πριν από λίγες ημέρες ξαφνική κατάρρευση του 29χρονου παίκτη της Δανίας, Κρίστιαν Έρικσεν, στον αγώνα με τη Φινλανδία, στον 2ο όμιλο του Euro 2020, και η ως εκ θαύματος συνεπακόλουθη διάσωσή του, ακριβώς επειδή υπήρχε απινιδωτής στο γήπεδο.

Όπως επισημαίνει η Ευαγγελία Λιακούλη στο κείμενο της ερώτησης, που συνυπογράφει η Κ.Ο. του Κινήματος:

«Όπως κατ’ επανάληψη αρθρογράφησε στο παρελθόν ο αείμνηστος Καθηγητής Καρδιολογίας,βουλευτής και Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτριος Κρεμαστινός: ‘’τα πρώτα 3-5 λεπτά ύστερα από µια ανακοπή είναι τα πιο κρίσιμα για τη ζωή ενός ανθρώπου.

Στις περιπτώσεις αυτές ο απινιδωτής είναι το ‘’σωτήριο µηχανηµατάκι’’ που µπορεί να χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε, αλλά δυστυχώς δεν βρίσκεται εύκολα. […]

Ωστόσο, ο αιφνίδιος καρδιολογικός θάνατος, αυτό που ο κόσµος αποκαλεί ανακοπή ή συγκοπή καρδιάς, έχει ένα και μοναδικό γνώρισμα: η µάχη κερδίζεται ή χάνεται µέσα σε 3-5 λεπτά μετά την ανακοπή, χρόνος στον οποίο θα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες κινήσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με συμπιέσεις στο στήθος και τεχνητή αναπνοή, αλλά και τη χορήγηση ρεύματος στην άρρυθμη καρδιά, δηλαδή απινίδωση. Μάλιστα το 60% των ανακοπών αναστρέφεται με απινίδωση...’’.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το θέμα της εγκατάστασης φορητών απινιδωτών σε δημόσιους χώρους - ξενοδοχεία, υπουργεία, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, αεροδρόμια, γήπεδα, γυμναστήρια, χώρους συναυλιών, πλοία, χιονοδρομικά κέντρα, σχολεία, ναούς, εργοστάσια, ιδιωτικές εταιρίες, περιπολικά αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα, ακόμη και σε πολυκατοικίες– η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει κάνει τα αναγκαία βήματα, σε σχέση με άλλες χώρες του δυτικού κόσμου.

Δεδομένου ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι φορητοί απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οποιονδήποτε, καθώς καθοδηγούν τον χρήστη με ηχητικές οδηγίες, αλλά κι επειδή η κυβέρνηση με τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης και άλλων σχετικών φορέων (Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ΕΚΑΒ, νοσηλευτές, Μ.Κ.Ο.), θα πρέπει να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία αγοράς και τοποθέτησης απινιδωτών σε διάφορα σημεία στην επικράτεια,ρωτούμε τους συναρμόδιους Υπουργούς, πώς απαντούν στην ανωτέρω πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την ευρεία τοποθέτηση απινιδωτών σε κάθε γωνιά της Επικράτειας, προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή;

Τους ρωτούμε επίσης, σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει ένα τόσο σημαντικό project, το οποίο αναμένεται να σώσει τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας, κι ακόμη με ποιους τρόπους σκοπεύει να καταστήσει τους απινιδωτές σε πόλεις, όπως π.χ. η Δράμα και τα Τρίκαλα - που παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα των εν λόγω κρουσμάτων - «ορατούς» στους πολίτες, κατά τη δυσμενή περίπτωση επείγουσας αναζήτησής τους»