Αντιπροσωπεία της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), της Διοίκησης του ΕΚΝΛ , του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ν.Λάρισας, του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μαθητών Λάρισας επισκέφθηκαν χωριά που έχουν πληγεί από τον σεισμό στην περιοχή της Ελασσόνας (Μεσοχώρι, Μαγούλα, Πραιτώρι) και παρέδωσαν την 1η δόση  υλικής βοήθειας με είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους τους.

Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων χωριών όπως και άλλων παραμένουν εδώ και μια εβδομάδα σε σκηνές όπου οι συνθήκες διαβίωσης  είναι πολύ δύσκολες για τις οικογένειες.

Επίσης, ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλοί ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ασθένειες και μικρά παιδιά. Ανησυχούν επίσης για το πότε θα ολοκληρωθεί  η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών για να ξεκινήσει η αποκατάστασή τους, αλλά και για το εάν θα υπάρχει ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση σε αυτό.

Η Ένωση Γυναικών Λάρισας ευχαριστεί όλες τις γυναίκες που ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής στην προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται.

Επίσης, καλούμε όλες τις γυναίκες να σταθούν δίπλα  στον αγώνα για την διεκδίκηση όλων των αναγκαίων όρων για την αποκατάσταση των προβλημάτων των σεισμόπληκτων.

Η Ένωση Γυναικών Λάρισας στέκεται δίπλα στις οικογένειες των σεισμόπληκτων και διεκδικεί:

•    Να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης των πληγέντων με το να εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις . Άμεσα να γίνει προγραμματισμός για τη διάθεση προσωρινών κατοικιών. Να αξιοποιηθούν και να διατεθούν χώροι όπως ξενοδοχεία στην περιοχή κα.

•    Να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι όλων των κτιρίων, με διάθεση του απαραίτητου προσωπικού. Να ελεγχθούν όλα τα σχολεία της περιοχής και άλλες δημόσιες δομές.

•    Να ανασταλούν όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και οφειλές για τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες, να διαγραφούν χρέη και χαράτσια που δημιουργούνται αυτή την περίοδο.

•    Να διασφαλιστεί ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του, να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.

•    Να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές και το κόστος ανοικοδόμησης των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων που έχουν πληγεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς να αποκλειστεί κανείς από τους πληγέντες, λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών. Να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες με δάνεια και να δοθεί η δυνατότητα άτοκων δανείων επιπλέον σε όσους χρειαστούν.

•    Μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.