Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας, σχετικά με την απαράδεκτη καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων σε πολίτες με αναπηρία της Λάρισας και όλης της Ελλάδας, η οποία έχει προκαλέσει δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη. 

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής: 

«Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που παρατηρούνται εν γένει στις απονομές των συντάξεων, αποτελεί μείζον πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους δικαιούχους. Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις του Υπουργού για επιτάχυνση των διαδικασιών και διευθέτηση όλων των εκκρεμών συντάξεων, η υλοποίηση των οποίων παρατείνεται από μήνα σε μήνα, η κατάσταση παραμένει τραγική, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Μεταξύ των συμπολιτών μας που υφίστανται τη πρωτοφανή αυτή ταλαιπωρία, υπάρχουν άνθρωποι με αναπηρίες, οι οποίοι βιώνουν, με τη σειρά τους, τη δική τους «Οδύσσεια» χωρίς τέλος.

Συγκεκριμένα, πρόσφατο δημοσίευμα στον τοπικό τύπο, περιγράφει την αποκαλυπτική και συγκινητική ιστορία ενός κατοίκου της περιοχής της Λάρισας με σύνδρομο Down και ποσοστό αναπηρίας 80%, ο οποίος, εδώ και μία τριετία, ανεβαίνει καθημερινά τον προσωπικό του «Γολγοθά».  Έχοντας χάσει και τους δύο γονείς του, οι οποίοι στέκονταν πάντα στο πλευρό του, πλέον, βρίσκεται αποκλειστικά υπό τη φροντίδα της αδερφής του.  

Όσο οι γονείς του βρίσκονταν εν ζωή, ελάμβανε προνοιακό επίδομα, λόγω της διαγνωσμένης αναπηρίας του.

Ωστόσο, μετά το θάνατό τους, απευθείας, σταμάτησε να λαμβάνει το εν λόγω επίδομα. Έως και σήμερα, του έχει χορηγηθεί μόνο μια προκαταβολή της σύνταξης της μητέρας του, εν είδη προσωρινής, ύψους 324 ευρώ, ενώ πληροφορήθηκε από τους αρμόδιους φορείς ότι δε δικαιούται να λαμβάνει αμφότερες τις συντάξεις των γονέων του, ολόκληρες.

Όμως, η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο συμπολίτης μας, και κατ’ επέκταση η οικογένειά του, η οποία είναι επιφορτισμένη με την καθημερινή του φροντίδα, είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρήζει άμεσης μέριμνας από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες, αναντίρρητα, χαίρουν του δικαιώματος για αξιοπρεπή διαβίωση, το οποίο η Πολιτεία οφείλει να προασπίζει και να ενισχύει, με κάθε δυνατό τρόπο.

Μάλιστα, η πρωτοφανής ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών στην απονομή των συντάξεων έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα, συνολικά σε όλους τους ασφαλισμένους, με αποκλειστική ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου και της ίδιας της Κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να επισπεύσει άμεσα τη διεκπεραίωση της συγκεκριμένης εκκρεμούς αίτησης του συμπολίτη μας με αναπηρία, ώστε να τελειώσει το «μαρτύριο» του και να λάβει, επιτέλους, τη σύνταξη που δικαιούται, και να πράξει τα δέοντα προκειμένου να χορηγηθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις στους δικαιούχους πολίτες, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, και είναι απαράδεκτη η ταλαιπωρία που υφίστανται, τα τελευταία χρόνια.»