Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+KA210-SCH- Small-scale partnerships in school education, με τίτλο «Outdoor Maths and Science» (OMAS) και κωδικό: 2021-2-LT01-KA210-SCH-000049221, τα συνεργαζόμενα σχολεία και οι οργανισμοί που συμμετείχαν, προέρχονταν από τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ελλάδα.

Οι εκπαιδευτικοί και μέλη του ΠΟΚΕΛ Λάρισας αποκόμισαν μοναδικές εμπειρίες όσον αφορά την ανταλλαγή εκπαιδευτικών πρακτικών στα Μαθηματικά και τις Φυσικές επιστήμες, για παιδιά προσχολικής αγωγής.

Συγκεκριμένα, απόκτησαν εμπειρία στη χρήση φυσικών υλικών στον τομέα των Επιστημών και των Μαθηματικών δραστηριοτήτων, κατανόησαν τους οργανισμούς διαφορετικών ιδρυμάτων, ανέπτυξαν νέες προοπτικές ανταλλάσσοντας ιδέες κι έδωσαν προτεραιότητα στην εθελοντική εργασία, στη συνεργασία κι επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού.

Οι δραστηριότητες του έργου πραγματοποιήθηκαν με φυσικά υλικά και όσο το δυνατόν περισσότερο στη φύση, βοηθώντας εκπαιδευτικούς και μαθητές στην απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης, υπευθυνότητας κι ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον.

Εκτός από την επίτευξη των στόχων του έργου (αύξηση του αριθμού των δραστηριοτήτων με φυσικά υλικά και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση) και τα αποτελέσματα, όπως λογότυπα, αφίσες, αναφορές, αποτελέσματα αξιολόγησης και ψηφιακό περιεχόμενο που παράχθηκαν κατά τη δραστηριότητες του έργου, το τελικό προϊόν του έργου είναι ένα φυλλάδιο καλών πρακτικών, Handbook, με θέμα: «Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες και Μαθηματικά με φυσικά υλικά σε προσχολικές ηλικίες». Αυτό το προϊόν έχει παραχθεί στα αγγλικά, καθώς και σε όλες τις γλώσσες συνεργασίας.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας πραγματοποίησε τη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, αλλά και του τελικού προϊόντος HandBook, στο 3ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου, στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου, στο Νηπιαγωγείο Κοιλάδας στα τμήματα της ΔΥΕΠ της δομής του Κουτσόχερου, σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων στο Περιβόλι του Ουρανού, στη Σύμβουλο Εκπαίδευσης ΠΕ-60 ν. Μαγνησίας. Το HANDBOOK δημιουργήθηκε σε μορφή PDF και σε e-book. https://www.calameo.com/read/001164073a0f2ad66efdb