Δεν θα είναι υποχρεωτική η στείρωση για τα δεσποζόμενα ζώα, όπως προβλέπεται στις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή». Οι ιδιοκτήτες τους, ωστόσο, οφείλουν να αποστέλλουν δείγμα γενετικού υλικού του ζώου, το οποίο θα φυλάσσεται σε ειδικό αρχείο DNA.

Για τους ιδιοκτήτες το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας, ίσως και αύριο, προβλέπει παροχή κινήτρων.

Επίσης προβλέπεται χρηματοδότηση των δήμων με περίπου 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία υποδομών, ενώ ετησίως αναμένεται να δοθεί ποσό 15 εκατ. ευρώ για όσα απαιτούνται για την εφαρμογή της νομοθεσίας από τους δήμους. Παράλληλα έχει προστεθεί στις διατάξεις ο όρος «ερασιτέχνες εκτροφείς» για όσους αναπαράγουν καθαρόαιμα σκυλιά σε συνθήκες οικιακής φιλοξενίας, ο οποίος είχε πλήρως παραλειφθεί στο σχέδιο νόμου που είχε τεθεί σε διαβούλευση.

Οι αλλαγές, στο αρχικό νομοσχέδιο κρίθηκαν απαραίτητες από την κυβέρνηση προκειμένου οι νέες ρυθμίσεις να έχουν ευρεία αποδοχή, οπότε και να αποβούν όσον το δυνατόν περισσότερο αποδοτικές ως προς τον κύριο στόχο που παραμένει ο περιορισμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη που επέβαλλε την υποχρεωτική στείρωση για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς χωρίς να προηγηθεί καμία γέννα είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από φιλοζωικά σωματεία, κυνηγούς αλλά και πολλούς κτηνιάτρους.

Στις τρεις εβδομάδες οι οποίες μεσολάβησαν από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης πραγματοποιήθηκαν πολλές άτυπες συναντήσεις με όλους τους εμπλεκομένους προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος, χωρίς ωστόσο να αλλάξει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου που όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου είναι «ο περιορισμός του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων μέσω ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος υιοθεσίας και μέσω ενός νέου πλαισίου αναπαραγωγής με κανόνες».

Από την πλευρά τους οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν κίνητρα στους πολίτες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες ζώων, όπως παροχή voucher για σήμανση, καταγραφή και στείρωση ή και μείωση των δημοτικών τελών έως και 10% ως μπόνους συνέπειας όσον αφορά στη φροντίδα των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr