Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Λύκειον των Ελληνίδων Λάρισας διοργανώνει τιμητική εκδήλωση με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Η δημοσιογράφος-Κλασική Φιλόλογος κα. Βίκυ Φλέσσα θα αναπτύξει το θέμα «Γυναίκα, η Αρχή του Κόσμου» και θα συνομιλήσει με το δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο.

Στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος στη γυναίκα, το τμήμα Χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια που υμνούν τη γυναίκα. Η γυναίκα κατέχει εξέχουσα θέση στο δημοτικό τραγούδι, το οποίο προβάλλει τους ποικίλους ρόλους της. Της νέας, της μάνας, της συζύγου, της ηρωίδας.

Η γυναίκα στα δημοτικά τραγούδια έχει ανέβει «στο υψηλότερο ηθικό βάθρο» της οικογένειας, της κοινωνίας, της πατρίδας και της θρησκείας. Στον κύκλο της ζωής: γέννηση, γάμο, θάνατο αλλά και στην καθημερινότητα και στην ξενιτιά και στον πόλεμο η μορφή της γυναίκας κυριαρχεί.

Σε άλλα τραγούδια παρουσιάζεται αγωνίστρια και πιστή στο ιδανικό της πατρίδας αποδεικνύοντας πέρα από την αγάπη για την Πατρίδα και το ήθος τους. Τα τραγούδια του έρωτα και της αγάπης υμνούν τη φυσική ομορφιά της.

Τα δημοτικά μας τραγούδια, η ποίηση του λαού μας, με την απλή και όμορφη γλώσσα, αποτύπωσαν το θαυμασμό του λαού για τις γυναίκες, αν και σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Ένα δείγμα από αυτά θα παρουσιάσουν οι χορεύτριες του Λυκείου των Ελληνίδων πατώντας στα χνάρια και στα βήματα του λαού μας στο διάβα του χρόνου, με σεβασμό στις ρίζες μας και στην ταυτότητά μας.