Σε ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Επικρατείας Μ. Βορίδη, Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, Υποδομών & Μεταφορών Χ. Σταϊκούρα, Μετανάστευσης & Ασύλου Δ. Καιρίδη και Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με άλλους συναδέλφους της, σε σχέση με το μείζον ζήτημα αστεγίας που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής:

«Αγωνία επιβίωσης διακατέχει μεγάλο αριθμό δοκιμαζόμενων Θεσσαλών που εξακολουθούν να παραμένουν άστεγοι, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Daniel» στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά και υπό το πρίσμα της νέας κακοκαιρίας «Elias» που χτύπησε εχθές (28/9/2023) με σφοδρότητα τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας (κυρίως δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων), αλλά και άλλες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Από έγκυρα δημοσιεύματα, αλλά και από επιτόπιες, προσωπικές επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές το τελευταίο διάστημα, διαπιστώνεται ότι ορισμένοι συμπολίτες μας εξακολουθούν να διαμένουν στην ύπαιθρο, σε πολλές περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας (όπως π.χ. σε χωριά του Ν. Πηλίου, σε Γιάννουλη Λάρισας, χωριά δήμου Παλαμά και δήμου Λίμνης Πλαστήρα κ.α.), όπου αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και για ανθρώπους που αναγκάζονται να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους.

Ενώ παράλληλα και τα προχθεσινά πλημμυρικά φαινόμενα στο Σωτήριο και τον Πλατύκαμπο Κιλελέρ, στην Υπέρεια Φαρσάλων, αλλά και στην ίδια την πόλη του Βόλου είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δημιουργούν νέο μεγάλο κύμα άστεγων πολιτών.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, για την έλευση και 2ου έντονου καιρικού φαινομένου λίγες εβδομάδες μετά την κακοκαιρία «Daniel», δυστυχώς, αποδείχθηκαν έγκυρες, όσο και έγκαιρες, με την κυβέρνηση να διαθέτει επαρκή χρόνο, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Αλλά και επειδή το πρόβλημα της αστεγίας μεγάλου αριθμού Θεσσαλών θα γίνεται ολοένα και οξύτερο, όσο θα προχωράει το φθινόπωρο και θα πλησιάζουν οι χειμερινοί μήνες, η Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με τους συναδέλφους της από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς:

Αν έχουν καταγραφεί όλοι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα αστεγίας, λόγω απώλειας της κύριας κατοικίας τους, μετά τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα («Daniel» & «Elias») στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στις πέντε περιφερειακές ενότητές της;

Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των αστέγων, σε μια πιο μόνιμη, όσο και αξιοπρεπή βάση, όπως π.χ. την επιδότηση ενοικίου και με πιο χρονοδιάγραμμα;

Αν έχουν επιταχθεί ξενοδοχεία, πέρα από τα όσα δωμάτια προσφέρθηκαν σε εθελοντική βάση, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους χειμαζόμενους συμπολίτες μας, ιδίως κατά τους επερχόμενους ψυχρούς μήνες και μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα της αποκατάστασης των οικιών τους;

Και ειδικά για τον υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Καιρίδη, πως απαντά στις καταγγελίες ότι προκειμένου να επισκεφθούν φίλοι, συγγενείς και ΜΜΕ τους εγκατεστημένους στις προσφυγικές δομές άστεγους-πλημμυροπαθείς πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν «ειδική άδεια» από τις υπηρεσίες στις οποίες προΐσταται, ενώ οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν πλέον, καταφανώς, εντελώς διαφορετικούς σκοπούς;