Μια σημαντική επιτυχία που αναμένεται να κρίνει οριστικά την απόκτηση της Shelman στη Θράκη πέτυχε η Elpan, εταιρεία του ομίλου Alfa Wood που ανήκει σε θεσσαλούς επιχειρηματίες.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Ροδόπης ήταν κόλαφος καθώς απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα, της ανταγωνίστριας Ακρίτας, για την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου θεωρώντας παράνομο το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού μέσω του οποίου η Shelman πέρασε στους θεσσαλούς.

Έχοντας το μονοπώλιο της παραγωγής νοβοπάν στην Ελλάδα η εισηγμένη Ακρίτας επιχείρησε να μπλοκάρει την κατακύρωση του πλειστηριασμού του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή επικαλούμενη τις συνθήκες του ανταγωνισμού (ισχυρίστηκε ότι η εξαγορά καταστρατηγεί τον ανταγωνισμό) ενώ το εργοστάσιο που εξαγοράστηκε από εταιρία συμφερόντων του ομίλου Alfawood είναι το δεύτερο στην Ελλάδα που μπορεί να παράγει νοβοπάν.

Η Elpan είχε προσφέρει για το εργοστάσιο πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ αναλαμβάνοντας να το θέσει εκ νέου σε λειτουργία προσλαμβάνοντας τους εργαζόμενους που απασχολούνταν σε αυτό.

Ήδη οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί από την Elpan προχωρούν κανονικά ενώ προσλαμβάνονται σταδιακά και οι εργαζόμενοι που ήταν σχεδόν επί μια δεκαετία στην ανεργία.

Το σωματείο

Η Ακρίτας βρέθηκε σχεδόν μόνη της στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων καθώς υπέρ της Elpan έκαναν παρέμβαση οι πρώην εργαζόμενοι της Shelman στη Ροδόπη, καθώς και το Επαγγελματικό και το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο του νομού.

Το εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι εμφανίστηκε σωματείο από τη Χαλκίδα της πρώην Shelman που ετάχθη υπέρ της Ακρίτας με αποτέλεσμα να απειληθεί σύρραξη με τους εργαζόμενους από την Κομοτηνή.

Το συγκεκριμένο σωματείο είναι ένα εξ αυτών που είχαν ταχθεί κατά τη υπαγωγής σε καθεστώς εξυγίανσης της Shelman με αποτέλεσμα και παρά το γεγονός ότι υπήρχε συναίνεση των τραπεζών αλλά και της πλειοψηφίας των πιστωτών η εταιρία να οδηγηθεί σε πτώχευση προ δεκαετίας.

Η απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων αποτελεί μια σημαντική νίκη καθοριστική για την εκδίκαση της κύριας προσφυγής που αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβριο στην Αθήνα καθώς το δικαστήριο μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα που είχε διατυπώσει η Ακρίτας.

Η πρακτική της Ακρίτας προς το παρόν πάντως το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να μην μπορεί να αποζημιωθούν οι πιστωτές της Shelman και κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι καθώς όσο υφίσταται εκκρεμοδικία δεν μπορεί να συνταχθεί πίνακας πιστωτών.

Το εργοστάσιο στη Ροδόπη

Σημειώνεται ότι πέραν του εργοστασίου της Ροδόπης σε πλειστηριασμό ηλεκτρονικό έχει πουληθεί και το εργοστάσιο στο Βασιλικό Χαλκίδας το οποίο απέκτησε εταιρία συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισανίδη έναντι 23 εκ ευρώ. έτσι παρά το γεγονός ότι έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 28 εκ ευρώ από τους πλειστηριασμούς η πρακτική της Ακρίτας έχει καταστήσει όμηρους τους εργαζόμενους που περιμένουν να λάβουν τις αποζημιώσεις τους ενώ υπονόμευσε και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στο εργοστάσιο της Κομοτηνής.

Z.H. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Νίκο Καρούτζο Bankingnews.gr)