Σημαντικές επαφές και παρεμβάσεις είχε κατά την παραμονή του στη Μόσχα ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός βρέθηκε στη Ρωσική πρωτεύουσα για τις εργασίες του 5ου Διεθνούς Χριστιανικού Φόρουμ και αξιοποίησε την παρουσία του για να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, αλλά και το ρωσικό εμπάργκο, αλλά και για ενημέρωση για τα προβλήματα των ομογενών.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε, μεταξύ άλλων, ανταλλαγή απόψεων με τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή στην Κριμαία κ. Γιάννη Χιονίδη, και τόνισε «την ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ελληνική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα. Προς τούτο οφείλει η ελληνική πολιτεία να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη και ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης των ομογενών».
Ο κ. Χαρακόπουλος παρακάθησε σε γεύμα που προσέφερε ο επιφανής ομογενής κ. Ιβάν Παντάζιεφ, παρουσία του Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα κ. Ανδρέα Φρυγανά, και του προέδρου της ελληνικής κοινότητας, διακεκριμένου οφθαλμίατρου, κ. Χρήστου Ταχτσίδη, όπου και ενημερώθηκε για την παρουσία και τη δράση των Ελλήνων ποντιακής καταγωγής στη Ρωσία.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Βασιλεύουσα» αναφέρθηκε στην ανάγκη στενής συνεργασίας Ελλάδος-Ρωσίας για την ανάληψη πρωτοβουλιών ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Άλλωστε, πολλοί από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο ήταν χριστιανοί από τις δοκιμαζόμενες από τον πόλεμο χώρες της εγγύς Ανατολής, που προσβλέπουν στην ενεργότερη παρέμβαση της Ρωσίας.