Σχεδόν έτοιμο είναι το πόρισμα των πραγματογνωμόνων που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, το οποίο θα παραδοθεί στον εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση. Οι εκπρόσωποι των οικογενειών σε συνέντευξη που παραχώρησαν στην ΕΣΗΕΑ κατήγγειλαν πως έγινε αλλοίωση στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος, ενώ στάθηκαν και στην εύφλεκτη ύλη που εντοπίστηκε στα συντρίμμια.

Όπως ανέφεραν οι πραγματογνώμονες κατά πάσα πιθανότητα η ισχυρή έκρηξη και η φωτιά που προκλήθηκε στα βαγόνια ήταν αποτέλεσμα εύφλεκτης ύλης. Όπως επισήμαναν στις 29 Μαρτίου έκαναν αυτοψία στα συντρίμμια, έλαβαν δείγματα και το γενικό χημείο του κράτους ανέφερε πως σε ένα εξωτερικό σημείο εντοπίστηκαν διαλύτες από το ξυλόλιο. Ωστόσο, τόνιζαν πως δεν γνωρίζουν αν προκλήθηκε η έκρηξη και η φωτιά από την συγκεκριμένη ουσία.

«Ανέθεσα στην επιτροπή τα τεχνικά ζητήματα Προσπαθούμε κατόπιν αυτοψιών στα συντρίμμια να συλλέξουμε σημαντικά στοιχεία που βοηθούν στην διαμόρφωση ενός πορίσματος.», ανέφερε ο πατέρας θύματος και δικηγόρος κ. Ψαρόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει αλλοίωση στοιχείων του τόπου του εγκλήματος. «Από τα όσα γνωρίζουμε απομακρύνθηκε τεράστιος όγκος χωμάτων με συνέπεια να αλλοιωθεί εμφανέστατα ο τόπος του δυστυχήματος.

Από την στιγμή που προκλήθηκε έκρηξη ή φωτιά έπρεπε να αναλυθεί ο όγκος των χωμάτων. Έχει μεταφερθεί σε σημείο που δεν γνωρίζουμε. Δεν έχουμε λάβει απαντήσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι σημαντικό διότι δυσκολεύει την πραγματογνωμοσύνη όλων όσων έκαναν την αυτοψία. Η δειγματοληψία έγινε από το χημείο του κράτους στις 30 Μαρτίου δηλαδή 30 ημέρες μετά το δυστύχημα.», ανέφερε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη.

«Υπάρχει απώλεια βιντεοληπτικου υλικού για την εμπορική αμαξοστοιχία. Δεν υπάρχει κανένα υλικό. Έχουν υποβληθεί αιτήματα τα οποία για απροσδιόριστους λόγους μας δηλώθηκε πως είχαν καταστραφεί. Υπάρχει πενιχρή συλλογή υλικού επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων. Η δικαιολογία είναι ότι μετά την τροποποίηση του νόμου περί άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου δεν περιλαμβάνεται το αδίκημα που ερευνάται από την δικαιοσύνη γενικότερα. Για ποιο λόγο από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι την λήξη της βουλευτικής περιόδου δεν έγινε τροποποίηση του νόμου;», διερωτήθηκε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο ένα τέταρτο σημείο είναι « η μη τήρηση οποιονδήποτε προδιαγραφών πυρασφάλειας στα βαγόνια. Χαρακτηρίζουν ως καύσιμη ύλη τα βαγόνια οι πραγματογνώμονες που ορίστηκαν. Είναι απαράδεκτη η διατήρηση των προσώπων που εμπλέκονται. Είναι είτε απολογούμενοι είτε εν δυνάμει κατηγορούμενοι.».

Mίλτος Σακελλάρης (enikos.gr)