Επιχειρησιακό Σχέδιο για την απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών και όχι για την αναζήτηση θυμάτων ή επιζώντων υποστηρίζουν ότι εφαρμόστηκε στα Τέμπη συγγενείς και επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας, οι οποίοι μετά από ενδελεχή έρευνα φέρνουν στο προσκήνιο νέα στοιχεία για το μπάζωμα στον τόπο της τραγωδίας.

Στην τραγωδία των Τεμπών, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, φαινομενικά ενεργοποιήθηκε η 4η έκδοση του Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών (ΣΔΑ). Πρόκειται ουσιαστικά για εγκύκλιο μέσω της οποίας εφαρμόζονται αυστηρά συγκεκριμένα πρωτόκολλα και ενέργειες στα επίμαχα σημεία, όπως διαφύλαξη των πειστηρίων, διεξοδική έρευνα, αποκλεισμός του χώρου -ώστε να μην αλλοιωθούν σημαντικά στοιχεία.

Το στοιχείο-«κλειδί» και τα δύο νέα πρόσωπα που μπαίνουν στο κάδρο των συγγενών

Στην περίπτωση των Τεμπών, ωστόσο, συνέβη ακριβώς το αντίθετο: Παρεμβάσεις, μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος και μεταφορά εκατοντάδων κυβικών χωμάτων, με τον πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό να διώκεται ήδη ποινικά για παράβαση καθήκοντος – ο ίδιος αρνείται τη σε βάρος του κατηγορία.

Εκεί όμως εστιάζουν επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων, στο στοιχείο-«κλειδί» της εγκυκλίου, το οποίο υποδηλώνει την παράνομη ενέργεια όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών που επιχείρησαν στιγμές μετά την τραγωδία. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, τα δύο νέα πρόσωπα τα οποία μπαίνουν στο κάδρο είναι ένα σημαντικό στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Διαπιστώνοντας λοιπόν τις άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση του τόπου της τραγωδίας -χρειάστηκαν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα για το μπάζωμα- εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα ως προς την εξυπηρέτηση για τη μόλυνση του πεδίου. Και αυτό διότι το σχέδιο το οποίο τελικά εφαρμόστηκε, αποτελεί μέρος άλλων επιχειρησιακών πρωτοκόλλων και συγκεκριμένα σχετίζεται με σιδηροδρομικά τροχαία ατυχήματα και συμβάντα, στα οποία, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος από εμπορεύματα που μεταφέρουν επικίνδυνα υλικά.

«Το Σχέδιο Αποκατάστασης έχει να κάνει με το να απομακρύνουν αυτά τα επικίνδυνα υλικά»

«Αυτό μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση» αναφέρει στο ThessToday.gr η Ευδοκία Τσαγκλή, επιβάτιδα του τρίτου βαγονιού της μοιραίας αμαξοστοιχίας και συνεχίζει: «Επειδή ακριβώς έχει αναφερθεί με την ίδια ορολογία και από τον κ. Τριαντόπουλο ως αρχηγό του κυβερνητικού κλιμακίου στο σημείο της σύγκρουσης».

Σύμφωνα με την κ. Τσαγκλή «η αποκατάσταση που ακούμε συνεχώς δεν είναι κομμάτι του Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών. Το ΣΔΑ έχει να κάνει με ανθρώπους, με ζώντες και θανόντες, ενώ το Σχέδιο Αποκατάστασης έχει να κάνει με το να απομακρύνουν αυτά τα επικίνδυνα υλικά. Δηλαδή όπως έγινε τις πρώτες μέρες, που απομακρύνθηκαν αυτά τα κυβικά χώματος και μετά μπαζώθηκε το σημείο ώστε να μην αποτελέσουν κίνδυνο αυτές οι ύλες για άλλους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες για δύο νέα οικόπεδα όπου μεταφέρθηκαν κυβικά χώματος – Ξεκινούν έρευνες

Δύο νέα οικόπεδα -ιδιωτικού χαρακτήρα- στα οποία μεταφέρθηκαν κυβικά χώματος από τον τόπο της τραγωδίας εντοπίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, φτάνοντας συνολικά στις τρεις -έως τώρα- εκτάσεις όπου πιθανότατα χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία τόσο για τα εμπορεύματα, όσο και για το βιολογικό υλικό. Συγγενείς των θυμάτων αναμένεται να μεταβούν εκ νέου στις δικαστικές αρχές, ώστε να γνωστοποιήσουν τον ειδικό πραγματογνώμονα που θα ξεκινήσει άμεσα τις έρευνες στο οικόπεδο, όπου μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χώματος, λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρων μακριά από την τραγωδία.

Aντώνης Τσολναράς (thesstoday.gr)