Δεν είναι πολύς ο καιρός που το metaverse ανακοίνωσε αλλαγές στη λειτουργία του, κυρίως εσωτερικές. Το εγχείρημα του Mark Zuckerberg δεν ήταν όσο πετυχημένο φανταζόταν, όταν αποφάσισε να μετονομάσει το Facebook σε Meta και να προσπαθήσει να βάλει τους χρήστες σε ένα ψηφιακό κόσμο, όπου μπορούν να κάνουν τα πάντα με βάση το avatar που επιλέγουν. Τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, οι μειώσεις προσωπικού ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο και οι κινήσεις που αναζητά το επιτελείο του metaverse δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Zuckerberg δεν το βάζει εύκολα κάτω και δεν καταθέτει τα όπλα. Σκοπεύει να πάει ως το τέλος το όραμά του, τουλάχιστον για όσο διάστημα βρίσκονται δίπλα του εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς που στηρίζουν τον ψηφιακό κόσμο που έχει δημιουργηθεί. Κολοσσοί του παγκόσμιου εμπορίου και, κυρίως της διασκέδασης, θεωρούν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Πρωτίστως η εικονική πραγματικότητα, ένα τεχνολογικό όπλο που είναι άκρως απαραίτητο για όποιον επιθυμεί είτε να διασκεδάσει στο metaverse είτε να επενδύσει σε αυτό. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν πλατφόρμες που βάζουν τον επισκέπτη στην καρδιά της διασκέδασης, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Κοινός παρονομαστής είναι η εικονική εμπειρία ενός κατά τ’ άλλα ρεαλιστικού κόσμου, όπου το παιχνίδι πραγματικά ξεδιπλώνεται ψηφιακά μπροστά στον χρήστη.

Μία από τις πλέον σημαντικές κινήσεις έγινε όταν η κορυφαία πλατφόρμα της PokerStars έφερε το παιχνίδι του πόκερ μέσα στο metaverse. Μέχρι πριν από 20 χρόνια και για πάνω από δύο αιώνες, το παιχνίδι διεξαγόταν στο τραπέζι με την πράσινη τσόχα, αλλά εδώ και δύο δεκαετίες πέρασε στον online κόσμο. Η PokerStars επένδυσε στη δημιουργία ενός άλλου μοντέλου, το οποίο επιτρέπει στον παίκτη να αντιμετωπίσει άλλους χρήστες από την άνεση του σπιτιού του ή όποιου άλλου σημείου του κόσμου θέλει, αλλά χωρίς να χάσει την αλληλεπίδραση με τους αντιπάλους του. Το VR Poker, δηλαδή η πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας πόκερ της εταιρείας, αποτελεί μία πρωτοποριακή επένδυση που κανείς άλλος δεν είχε σκεφτεί.

Φυσικά, όταν μιλάμε για παιχνίδι αναφερόμαστε και στις μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν video games, όπως η Epic Games που ξεχωρίζει με τους τίτλους της, αλλά κυρίως για τα Fortnite και Unreal Engine. Η εταιρεία έχει στα σχέδιά της την επέκταση στο περιβάλλον του metaverse, με στόχο τη λειτουργία μίας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των παικτών προκειμένου να συνδέονται μεταξύ τους ακόμη κι αν δεν παίρνουν μέρος στο ίδιο παιχνίδι. Οι χρήστες θα μπορούν να κοινωνικοποιούνται, να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να συμμετέχουν στον ίδιο ψηφιακό χώρο.

Η Roblox είναι μία ακόμη πλατφόρμα online παιχνιδιού, που πλέον εξειδικεύεται στο περιβάλλον του metaverse. Η εταιρεία αναγνώρισε τις δυνατότητες που υπάρχουν εκεί και ζητάει από τους παίκτες να δημιουργήσουν τα δικά τους παιχνίδια, να τα διαθέσουν στην υπόλοιπη κοινότητα ή να δοκιμάσουν τα παιχνίδια άλλων και να μοιραστούν την εμπειρία τους. Η Roblox λειτουργεί από το 2006, ενώ ξεκίνησε με τη δημιουργία παιχνιδιών για υπολογιστές, κινητά και κονσόλες, με αποτέλεσμα να έχει κτίσει μία βάση πελατών που την έκανε πολύ ισχυρή στη βιομηχανία του gaming.

Από το metaverse θα ήταν αδύνατο να λείψει η NVIDIA, η οποία με το προϊόν Omniverse που δημιούργησε έχει περάσει το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο. Το Omniverse είναι μία πλατφόρμα ψηφιακής πραγματικότητας και εξομοίωσης, με στόχο να συνδέσει διάφορες βιομηχανίες στο ίδιο περιβάλλον. Η NVIDIA είναι πρωτοπόρος στη δημιουργία hardware γραφικών και στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά θέλησε να φέρει κοντά τους gamers με βιομηχανίες όπως εκείνες του κινηματογράφου, της μουσικής, της ψηφιακής σχεδίασης και της αρχιτεκτονικής. Όλα αυτά, άλλωστε, έχουν τα γραφικά στον ψηφιακό κόσμο ως κοινό παρονομαστή και το Omniverse είναι μία πλατφόρμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους.

Η NVIDIA δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η εταιρεία στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, προκειμένου να δημιουργήσουν προϊόντα ακόμη πιο ρεαλιστικά και ελκυστικά. Τα εργαλεία που παρέχει είναι πρωτοποριακά, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η φήμη της εντός του metaverse και μαζί η κοινότητα developers και δημιουργών που επιθυμούν να μοιραστούν τις ιδέες και τα παιχνίδια τους.