Σε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού κ. Κ. Πιερρακάκη προχώρησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη αξιοποίησης του αγροκτήματος του πρώην ΤΕΙ Λάρισας, αφού κάτι τέτοιο αναμένεται να παρουσιάσει πολλαπλά οφέλη τόσο στο ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό έργο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσο και στα έσοδά του.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στην ερώτησή της:

«Αποκαρδιωτική εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το αγρόκτημα του πρώην ΤΕΙ στη Λάρισα, μη θυμίζοντας σε τίποτα την άλλοτε υποδειγματική λειτουργία του, αφού τα περίπου 1.500 στρέμματα που το αποτελούν έχουν, δυστυχώς, πλέον αφεθεί στη μοίρα τους.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία έγκριτων ΜΜΕ που ασχολούνται με αγροτικά θέματα, στο αγρόκτημα πλέον κυριαρχούν τα ξερόχορτα, ενώ σημειώνουν πως υπάρχει και κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς που θα βάλει σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ, (όπου υπάρχει και φοιτητική εστία), όπως και της παρακείμενης Αβερωφείου Σχολής.

Και όμως, εξαιτίας της εικόνας που πλέον παρουσιάζει το εν λόγω αγρόκτημα, τίποτα δεν θυμίζει πως στο παρελθόν, γεωτρήσεις πότιζαν μεγάλο αριθμό καλλιεργήσιμων στρεμμάτων, ενώ διεξάγονταν πειράματα μέτρησης της διάβρωσης του εδάφους, με δυνατότητα μείωσής της μέσω συνεχούς κάλυψης με βλάστηση και διπλών καλλιεργειών κάθε χρόνο.

Παράλληλα, το ΤΕΙ διέθετε στο αγρόκτημα και στάβλους με κάθε είδους ζώα, για τις ανάγκες εκπαίδευσης των φοιτητών του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής (οι οποίοι λειτουργούν και σήμερα), ενώ σημειωτέον παρήγαγε ζωοτροφές και άλλα προϊόντα που πωλούνταν με δημοπρασίες στην αγορά (!).

Τα δε νωπά προϊόντα που παράγονταν στα θερμοκήπια του αγροκτήματος προσφέρονταν στο εστιατόριο των φοιτητών, που λειτουργούσε στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ.

‘’Σήμερα, ωστόσο, η κατάσταση είναι τραγική’’, τονίζει ο γεωπόνος κ. Φάνης Γέμτος, ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αντικείμενο τη Γεωργική Μηχανολογία (εκμηχάνιση γεωργίας) και μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης επίλυσης Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ), ο οποίος κάλεσε την νέα ηγεσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να αξιοποιηθεί ένα σημαντικό τμήμα της περιουσίας του που μένει ανεκμετάλλευτο.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, μάλιστα, προτείνεται η δημιουργία υπηρεσίας αγροκτήματος, η οποία είτε θα καλλιεργεί τα χωράφια είτε ακόμα θα τα ενοικιάζει σε κάποιον ιδιώτη, με υποχρέωσή του να διαθέτει ένα μέρος τους για την εκτέλεση των πειραμάτων του προσωπικού, αφού άλλωστε τα πειράματα δεν καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις.

Παράλληλα, προτείνεται ένα μέρος του εισοδήματος από το αγρόκτημα, που υπολογίζονται σε περισσότερα από 60.000 ευρώ ετησίως, να διατεθεί για τη συντήρηση του εξοπλισμού, ώστε τα Τμήματα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκτός από την έρευνα, να έχουν σε ετοιμότητα και τον εξοπλισμό τους για την εκπαίδευση των φοιτητών.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι το εγκαταλειμμένο αγρόκτημα του πρώην ΤΕΙ στη Λάρισα θα μπορούσε, κάλλιστα, να φιλοξενήσει υποδομές για την ακόμη πιο άρτια λειτουργία των δύο Γεωπονικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «Με ποια μέσα και με ποιους πόρους σκοπεύει να υποστηρίξει την ηγεσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αξιοποίησης μιας τόσο μεγάλης έκτασης, όπως το αγρόκτημα του πρώην ΤΕΙ, που θα μπορούσε να συμβάλλει παντοειδώς τόσο στο συντελούμενο εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό έργο, όσο και στα έσοδα του Πανεπιστημίου της περιφέρειάς μας;».